Sibel Tatar: “Tüm çocuklarımızın ırk, dil, din ve konum gözetilmeksizin eşit haklardan faydalanması en büyük amacımızdır”
Fotoğraflar
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Tangül Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen Çocuk Hakları Çalıştayı bugün başladı.
Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın daha sağlıklı, mutlu ve güvenli bir şekilde geleceğe hazırlanmalarını sağlamaya yönelik, çocuk koruma politikalarının geliştirilmesi çerçevesinde düzenlenen çalıştayda çocukların yüksek yararı gözetilerek ülkemizde çocuklarla ilgili kurumsal ve yasal uygulamaların incelenmesi ve günün koşullarına göre yeniden yapılandırılması amaçlanıyor.
Acapulco Otel’de yer alan ve iki gün sürecek olan çalıştayda, alanında uzman 100’den fazla katılımcı yer alıyor.
Çalıştayda; çocuk adalet sistemi, yasal düzenlemeler, çocukların sağlık sistemine erişimi, eğitim sisteminin çocuklar üstündeki etkileri, çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunması, çocukların sağlıklı ve güvenli ortamlarda yetiştirilmeleri için koruyucu ve önleyici tedbirler konuları ele alınıyor.
Sibel Tatar: “Çalıştayların, devletimiz ve ilgili kurumların önünü açması gerektiği düşüncesindeyiz”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Sibel Tatar konuşmasında, geçtiğimiz aylarda Aile Çalıştayı’nın hayata geçirildiğini anımsatarak “Bu konularının önemini farkındayız, çalıştayların devletimiz ve ilgili kurumların önünü açması gerektiği düşüncesindeyiz” dedi.
Sibel Tatar, Çocuk Hakları Çalıştayı’nın 20 Kasım Çocuk Hakları Günü’nde tüm paydaşlar ve çocuk konularını ele alan ilgili tüm sivil toplum örgütleriyle yapılan çalışmayla Çocuk Hakları Çalıştayı’nın hayata geçirileceğini duyurduklarını hatırlatarak “Sözümüzü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi.
20 Kasım 1989’da Birleşmiş Milletler tarafından Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ilan edildiğine değinen Sibel Tatar, 1996 yılında Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ülkemizde kabul edildiğini ve iç hukukumuzun bir parçası olduğunu kaydetti.
“Çocuk Suçluları Yasası tekrar gözden geçirilmeli”
Yasal düzenlemelerin Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne uygun hale getirilmesi konusuna işaret eden Sibel Tatar, Fasıl 157 kapsamında Çocuk Suçluları Yasası’nın çağ dışı kalmış bir yasa olduğunu dile getirerek “Hem bu yasanın tekrar gözden geçilip yeni bir yasa tasarısının hazırlanması hem de çocukla ilgili düzenlenmesi gereken maddelerin tekrar gözden geçirilmesi amacıyla Çocuk Hakları Çalıştayı’nı hayata geçirmek istedik” dedi.
Özellikle Sosyal Hizmetler Dairesi’nin yaşadığı sorunlar gibi uygulamada yer alan diğer çocuk konuları ile ilgili sorunların bugün ilgili kurumlar ve bilirkişiler tarafından ele alınarak tecrübelerin paylaşılması için bir araya geldiklerini ifade eden Sibel Tatar, iki günün sonunda bu konularla ilgili aydınlatıcı ve önümüzü açan bir bildirgenin ortaya çıkacağına inanç belirtti. Sibel Tatar, sonuç bildirgesinin gösterdiklerine cevap verilebilmesi için gerek yasal düzenlemeler gerekse uygulamalar noktasında, ilgili makam ve kurumların çalışmalarının ve takibinin önemine değindi.
“Adil ve tüm çocukları kapsayan bir yasa düzenlemesi ivedilikle yapılmalı”
20 Kasım Çocuk Hakları Günü’nde adında çocuk geçen sivil toplum örgütleriyle yapılan toplantıda, çocuklarla ilgili yasaların görüşüldüğünü belirten Sibel Tatar, Özel Eğitim Yasası’nın yeniden canlı hale getirilmesi ve adil, tüm çocukları kapsayan bir yasa düzenlemesinin ivedilikle yapılması gerektiğini söyledi.
Fasıl 157 yerine önerilebilecek bir yasa tasarısı
Cumhurbaşkanlığı Hukuk Danışmanı Ziba Akkurt’un katkılarıyla Fasıl 157’nin yerine önerilebilecek bir yasa tasarısı hazırlandığını kaydeden Sibel Tatar, bu yasa tasarısının da bugün çalıştayda görüşülebileceğini ve üzerinde değerlendirmelerde bulunulabileceğini belirtti.
"İlgili maddeler evrensel hukuk seviyesine çekilmeli"
Çocuk Hakları Sözleşmesi ve evrensel hukuka göre 18 yaşına kadar herkesin çocuk olduğunu, ancak ülkemizde çocuklarımızı 14 veya 16 yaşına kadar sınırlayan bazı yasalarda ilgili maddeler bulunduğunu söyleyen Sibel Tatar, çalıştayın neticesinde bu konuların dikkate alınarak ilgili maddelerin evrensel hukuk seviyesine çekilmesini temenni etti.
“Çocuklarımız en kıymetli varlıklarımızdır. Ülkemizin geleceğidir. Dolayısıyla tüm çocuklarımızın ırk, dil, din ve konum gözetilmeksizin eşit haklardan faydalanması en büyük amacımızdır. Biz de Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bunların takipçisi olacağız” diyen Sibel Tatar, çalıştay öncesinde Sosyal Hizmetler Dairesi ve Eğitim Bakanlığı gibi tüm ilgili kurum ve sivil toplum örgütleriyle birçok toplantı gerçekleştirdiklerini anlattı.
Sibel Tatar konuşmasında, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne, Tangül Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı’na ve çalıştay çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür etti.