Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, DAÜ’de “Geleceğimi Bilişim ve Teknolojide Görüyorum” adlı seminere katıldı.
“Temennimiz, KKTC’nin bir bütün olarak bütün gelişmelere ayak uydurabilmesi, teknolojiyi takip edebilmesi, üniversitelerin başarı ile bunu yurt dışına taşıyabilmesidir”
Fotoğraflar
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu (BTYO) ile Mağusa Kadın Merkezi Derneği (MAKAMER) iş birliğinde “Bilişim ve Teknolojide Kız Çocukları (BİTEK) Projesi” kapsamında “Geleceğimi Bilişimde Görüyorum” teması ile liselerde eğitim gören kız çocuklarına yönelik düzenlenen seminere katıldı.
Cumhurbaşkanı Tatar yaptığı konuşmada, böylesine anlamlı bir etkinlikte bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek seminerin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin ilim, bilim, teknoloji ve inovasyonun bir merkezi niteliğinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, kurulduğu günden beri bir teknoloji üssü olarak KKTC’yi bütün dünyada temsil eden bir üniversite olduğunu vurguladı.
6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen depremde yaşananların asla unutulmayacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, hayatını kaybeden canların acısının yürekleri dağladığını ve bu acıyla bugünleri aşmaya çalıştığımızı ifade ederek bir kez daha hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve ailelerine sabır diledi.
Cumhurbaşkanı Tatar sözlerini şöyle sürdürdü; “Cumhurbaşkanlığı olarak yaptığımız çalışmalarda, Güney Kıbrıs’ta olsun Avrupa Birliği’nde olsun yapılan düzenlemelerde cinsiyet eşitliğine verdiğimiz önemi, orada da KKTC adına seslendirmeye çalışıyoruz. Bu konuda yapay zekâ ve yazılım çalışmaları, teknolojideki gelişmelerde kadınlarımızın daha fazla bu mesleğe yönelmesi en doğaldır. Vodafone, KKTC’de 4.5 G’ye geçilmesi için büyük bir yatırım hamlesi içerisindedir. 4.5 G’ye geçince KKTC’deki iletişimin daha verimli bir şekilde olması için yapılan altyapı çalışmalarının en erken zamanda sonuç vereceğine inanıyorum. Artık büyük şirketlerin bazı elemanları evlerinden çalışabilmektedir. Çünkü iş yerine gitmek için saatlerce trafikte beklemeniz gerekmektedir, bu da zaman kaybına neden olur. Bütün bu gelişmeler evine önem veren, evinin hanımefendisi olan kadınların evlerinden, bu gibi meslekleri, teknolojideki gelişmelerle daha verimli bir şekilde yapabileceğine dair birtakım gelişmeler vardır.
Dijitalleşen dünyada, yazılımın, teknolojinin ve yapay zekânın ne kadar önemli olduğunu ve herkesin hayatına girdiğini görüyoruz. Kadın nüfusun, erkek nüfusundan daha fazla olduğu düşünüldüğünde, bir ülkenin ekonomik yapısının güçlenmesi için gelişmelere ayak uydurabilmek için kadınlarımız en az erkekler kadar mücadele vermektedir.
KKTC’de de bütün bu başarılara imza atabilmek için kadınlarımızın özellikle bu yeni sektörde yer alması ve değer bulması gerekir. Yöneliş ve anlayış bu yöndedir. Bizim temennimiz, KKTC’nin bir bütün olarak bütün bu gelişmelere ayak uydurabilmesi, teknolojiyi takip edebilmesi, üniversitelerin başarı ile bunu yurt dışına taşıyabilmesi önemlidir. Ambargo ve haksızlıkları, teknolojinin sunduğu imkânlarla bunu ihracata dönüştürebiliriz.
Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin başarıları, hepimizin bilincindedir. Burada bir eğitim ihracatı vardır. Dolayısıyla yazılımda da yapılan alt yapı çalışmaları ile sizin önünüzü açmak ve fırsatlar verebilmek gerekir. Kadınlarımızın cinsiyet eşitlik temelinde bütün bu mücadelede yerini alabilmesiyle KKTC’nin bir süre sonra ekonomik yapısında birtakım başarılar görebileceğiz. KKTC’de yazılım, teknoloji, ilim, bilim ve yapay zekâ çalışmalarına çok önem vermekteyiz.”