EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Dünden Bugüne Kıbrıs ve KKTC” başlıklı konferansta vurguladı: “Ortaya koyduğumuz yeni siyaset, gün geçtikçe kök salıyor ve toplum tarafından daha da kabul görüyor”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin 38’inci kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi tarafından düzenlenen, “Dünden Bugüne Kıbrıs ve KKTC” başlıklı konferansta; üniversite yöneticileri, akademisyen ve öğrencilere hitaben bir konuşma gerçekleştirdi.

Fotoğraflar


 
 
“Güzelyurt, KKTC için geçmişten bugüne daima çok büyük önem arz etmiştir”

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’ni Güzelyurt’a kazandıran herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, Güzelyurt’un, KKTC için geçmişten bugüne daima çok büyük önem arz ettiğini ifade ederek bölgede her alanda yapılan yatırımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 
Cumhurbaşkanı olarak göreve gelmesinin ardından ortaya konan yeni siyasetle Kıbrıs’ta artık egemen eşitliğe dayalı iki devletli bir çözümün savunulduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın da bağımsız, eşit iki devletin antlaşmayı sağlayabileceği yönündeki görüşleri, herkesin malumu olduğunu söyledi.
 
“Federasyon kisvesi altında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı arzu ediliyor”

Rum tarafının tek yanlı ve hukuksuzca AB’ye alınmasıyla hedeflerinin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamını sağlamak olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, tek egemenliğin olduğu federasyonun, Kıbrıslı Türkleri azınlığa düşürerek Türkiye’yi adadan uzaklaştıracak büyük bir oyun ve bencil bir siyasetin ürünü olduğunu ve birkaç anayasa değişikliğiyle federasyon kisvesi altında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamının Rum tarafınca arzu edildiğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Tatar, federasyonla empoze edilmeye çalışılanın, Rum tarafının AB üzerinden Yunanistan’a bağlanmak olduğunu kaydetti.
 
“Gençlerin adadaki Türk tarihini iyi bilmeleri gerek”
Konuşmasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1571 yılında Kıbrıs’ın fethedilmesinden günümüze kadar tarihsel düzlemde adada yaşanan siyasal, tarihi ve askeri gelişmelere değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kıbrıs’ı fethetmek için 80 bin şehit verdiğini anımsatarak gençlerin adadaki Türk tarihini iyi bilmeleri gerektiğine dikkat çekti.
 
Lozan Antlaşması’nın Kıbrıs’ı işaret eden maddeleri, Osmanlı İmparatorluğu tarafından İngiltere’ye kiralanan Kıbrıs’ın devriyle ilgili yapılan antlaşmaya İngiltere’nin uymadığını, 1. Dünya Savaşı’nı bahane göstererek adayı gasp ettiğinin altını çizdi. Lozan Antlaşması’nın Kıbrıs’ı işaret eden maddelerinin, adanın olası statü değişikliğinde birinci söz hakkını Türkiye’ye verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, 1960 Antlaşmaları ile Kıbrıs’ta iki halkın varlığının tescil edildiğini dile getirerek dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’yu da rahmetle anarak yad etti.
 
“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği Kurtuluş Savaşı mücadelesini Kıbrıs Türkü de yakından takip etti”

Cumhurbaşkanı Tatar, Anavatan Türkiye ile tam bir fikir ve eylem birlikteliği içerisinde Kıbrıs Türk halkının egemenliğinin kabul edilmesi mücadelesi verdiklerini ifade ederek egemen bir devlete sahip olan Kıbrıs Türkü’nün Türkiye ile her zaman bağlarını güçlendireceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Tatar, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği Kurtuluş Savaşı mücadelesini, Kıbrıs Türkü’nün yakından takip ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, o yıllarda da Kıbrıs Türk halkının önderlerinin Türkiye ile yakın istişarelerde bulunduğunu söyledi.
 
“Kıbrıs Türkü’nün bu topraklarda verdiği var oluş mücadelesi, bizim siyasetimizin zeminini oluşturmaktadır”
 “Kıbrıs Türkü’nün bu topraklarda verdiği var oluş mücadelesi, bizim siyasetimizin zeminini oluşturmaktadır” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, verilen mücadeleyle ilgili yapılan akademik çalışmaların öneminin altını çizdi. 1960 Antlaşması’nın o dönemin koşullarında oldukça önemli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz döneminde adadaki nüfusun Türkler aleyhine değiştiğini dile getirdi. Kıbrıs sorunuyla ilgili, nüfusa bağlı dayatmaların kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, o dönemki İngiliz arşivlerine atıfta bulunarak Rum tarafının ENOSİS hedefine dikkat çekti.
 
“Bugünlere gelmek için büyük bedeller ödedik”

Türkiye’nin garantörlüğünün, Doğu Akdeniz’deki denge için ne denli önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, bu bağlamda da 1960 Antlaşması’nın da oldukça önemli olduğunu kaydetti.  20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtı ile Kıbrıs Türkü’nün, özgürlük ve bağımsızlığına kavuştuğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, bugünlere gelmek için büyük bedeller ödendiğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün güvenlik ve özgürlüğünden asla taviz vermeyeceğine dikkat çekerek Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda var olduğunu ve var olmaya devam edeceğini dile getirdi. 

“Hedeflenen, Kıbrıs Türkü’ne diz çöktürüp istedikleri çözümü dayatmak”
50 yıldır federasyonun görüşüldüğünü ancak Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetine rağmen bir sonuç alınamadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs meselesi bağlamında iki ayrı eşit ve egemen devlet çatısı altında bir görüşmede yer alabileceklerini ve bundan asla taviz vermeyeceklerini vurguladı. Annan Planı’na evet diyen Kıbrıs Türkü’ne yönelik AB tarafından verilen sözlerin tutulmadığını anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının tek yanlı ve hukuksuzca AB’ye alınmasının Kıbrıs sorununun çözümünü daha da zorlaştırdığını ifade ederek hedeflenenin, Kıbrıs Türkü’ne diz çöktürüp istedikleri çözümü dayatmak olduğunu kaydetti.
 
“Yeni siyaset, gün geçtikçe kök salıyor ve toplum tarafından daha da kabul görüyor”

Egemen eşitliğe dayalı iki devletli bir çözümün savunulduğu yeni siyasetin gün geçtikçe kök saldığına ve toplum tarafından daha da kabul gördüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün dünyayla bir derdi olmadığına da söyledi. Eski Rum Dışişleri Bakanı Rolandis’in de söylemlerine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının her süreçte yetki ve zenginliğini Kıbrıs Türkü ile paylaşma konusunda samimi ve istekli olmadığını belirtti.
 
“KKTC önemli bir mücadele sonucu ortaya çıkmış büyük bir eserdir”

KKTC’nin her alanda gelişiminin süreceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin her zaman yaşayacağını vurgulayarak geleceğe umutla ve güvenle bakılması gerektiğini söyledi. KKTC’ye sahip çıkılmasının gerekliliğine de işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar; “KKTC önemli bir mücadele sonucu ortaya çıkmış büyük bir eserdir. Soykırımdan geçmiş, ayakta kalarak direnebilmiş mücahit bir halkın geleceğe özgüvenle bakması gerekiyor” şeklinde konuştu.