EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Giresun’da, “KKTC’nin Türk Dünyası İçerisindeki Stratejik Önemi” konulu konferans verdi

Cumhurbaşkanı Tatar’a, Giresun Üniversitesi’nde fahri doktora unvanı verildi

Fotoğraflar




“Kıbrıs’ta mücadelemiz büyüktür, büyük bedeller ödedik, bugün karşınızda bu bedellerle ödenen devletin Cumhurbaşkanı olarak bulunmaktan onur duyarım”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, Giresun Üniversitesi’nde fahri doktora unvanı tevcih edildi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Giresun Üniversitesi’nde yer alan törende, “KKTC’nin Türk Dünyası İçerisindeki Stratejik Önemi” konulu konferans verdi. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törene, diğer yetkililerin yanı sıra Kıbrıs gazileri de katıldı. Törende, Cumhurbaşkanı Tatar’ın özgeçmişi de okundu, video gösterimi yapıldı. Törende, şehit Ülkü Akbulut’un da hikayesi anlatıldı. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kendisine fahri doktora unvanı tevcih edilmesinin çok anlamlı ve önemli olduğunu ifade ederek teşekkürlerini sundu. 
Bu tevcih ile Doğu Akdeniz’de verdikleri mücadelenin takdir edildiğini görmekten onur duyduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Türk milleti ile gönül, kardeşlik ve milli bağları paylaştıklarını söyledi. 
6 Şubat depreminde kaybedilenlerin de acılarının yüreklerinde olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, tüm yaşamını yitirenler ile vatandaşları andı.
“Kıbrıs’ta mücadelemiz büyüktür, büyük bedeller ödedik, bugün karşınızda bu bedellerle kurulan devletin Cumhurbaşkanı olarak bulunmaktan onur duyarım” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile birlikte sürdürdükleri milli birliktelikle, oyunlara karşı dimdik ayakta durduklarını anlattı. 
Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’ta doğduk büyüdük ama gözümüz kalbimiz hep Anavatan’da oldu” dedi.  
Osmanlı Dönemi’nde 80 bin şehit verilerek alınan Kıbrıs Adası’nda, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde hareket ederek, hep kalplerinin Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte attığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Osmanlı’nın kiralamasının ardından adada İngiliz bayrağı çekilirken atalarının karamsarlığa kapıldığını, sonrasında milli mücadele yıllarının yaşandığını ve  Kıbrıs Türk halkının yalnızlığa itildiğini anlattı. 
Cumhurbaşkanı Tatar, daha sonra Rum-Yunan ikilisinin adayı Helen adası yapmak için düzenlediği saldırıları anımsattı, ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkını yalnız bırakmadığını ve şu anda Doğu Akdeniz’de güçlü bir Türk devleti olarak yerlerini aldıklarını vurguladı. 
Rumların ENOSİS hedefi ile yapmiş oldukları saldırıları ve bu bağlamda yaşanan acıları anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin adaya barış getirdiği 20 Temmuz Barış Harekâtı sonrası kurulan egemen Türk devletinin şu anda bölgesinde gelişen bir Türk devleti olduğunu söyledi.
Federal bir çözümün artık kabul edilebilir olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının azınlık durumuna düşeceği, Türkiye’nin adadan çıkacağı bir oyuna asla gelemeyeceklerini belirtti. 
Cumhurbaşkanı Tatar, tek hayali Türkleri adadan çıkarma olan Rumların 50 yıl süren müzakere sürecinde ortaya çıkan tüm anlaşmalara “hayır” dediğini, Kıbrıs Türk halkının ise bir anlaşma, uzlaşma olması için “evet” demesine rağmen haksız ambargolar altında tutulmaya devam ettiğine dikkat çekerek bunun haksızlık olduğunu vurguladı.
Rumların bugün de KKTC’nin gelişmesi, görünürlüğünün artmaması için engellemeler yapmaya çalıştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, ancak KKTC’nin, hava ve deniz sahası, asrın projesi, yeni havalimanı, enerji yatırımları, eğitim, tarım, turizm yatırımları ile bölgesinde, Türk dünyası ve dünyada önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.