Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, II. Uluslararası Doğu Akdeniz Enerji Forumu’na katıldı
“Egemenlik konusunda meseleyi bir üst noktaya getirdik”
Fotoğraflar
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM), Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve İşbirliği Ajansı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi iş birliğinde Haspolat’ta bulunan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde düzenlenen II. Uluslararası Doğu Akdeniz Enerji Forumu’na katıldı.
Forumun açılışında, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın mesajı okundu.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptığı açılış konuşmasında, adanın enerji kaynakları açısından büyük bir öneme sahip olduğunu, tarihte ise ticaret yollarının kesiştiği bir konumda olmasından dolayı her zaman sahip olunmak istenilen bir yer olduğunu dile getirdi.
Bir ülkenin geleceğinin güce bağlı olduğunu ve bu gücün de egemenlikle sağlanabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, yıllardan beri Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması için oynanan birtakım oyunlara işaret ederek Türkiye’nin desteği ve Kıbrıs Türkü’nün direnişiyle bunun engellendiğini anlattı.
1974’ün bir dönüm noktası olduğunu ve coğrafyanın yeniden tasarlandığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC arasındaki bağlar ve çeşitli antlaşmalar sayesinde bu bölgedeki kaynakların araştırılması, geliştirilmesi ve pazarlara ulaştırılmasında bambaşka bir konjonktür ortaya çıktığını söyledi ve bütün bunların milletimizin başarısı olduğunu vurguladı.
Federal bir yapıda Kıbrıs Türkü’nün egemenlik hakkının olamayacağını, esas gücün merkezde olacağını, adanın güvenliğinin ise Avrupa Birliği’nin elinde olacağını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, bunun Kıbrıs Türkü’nün geleceği için tehlikeli olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, ülkede iki ayrı halk ve iki ayrı halkın müktesep egemenlik hakkı bulunduğunu belirterek; “Kendi ülkemizde egemen olmamız elbette en doğal hakkımızdır” dedi ve izlenilen politikanın dayanağının bu müktesep hak olduğunu dile getirdi.
“Egemenlik konusunda meseleyi bir üst noktaya getirdik. İki buçuk yıldır bütün dünyaya Kıbrıs’ta resmi müzakerelere geçilecekse egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün tescil edilmesi gerektiğini haykırmaya çalışıyoruz. Bu milli siyasetin kökleştirilmesi için uğraşıyoruz” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, bölgedeki kaynaklara sahip olunabilmesi için bu yeni siyasetin başarılı olması gerektiğini kaydetti.
Ülkenin her iki tarafında da enerjinin akaryakıttan elde edildiğini ve bunun uzun vadede çevre için sıkıntıları olacağını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, kaliteli ve sürdürülebilir bir enerjinin oluşması için, kablo ile buradan sadece 40 mil uzaklıktaki Türkiye’ye ve oradan Avrupa enterkonnekte sistemine bağlanılabileceğini belirterek bu gibi fırsatların değerlendirilmesinin, adanın her iki tarafı için faydalı olacağını söyledi.