EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İnönü Şehitleri’ni anma törenine katıldı

Fotoğraflar



İnönü Şehitleri, şehit edilişlerinin 66’ncı yıl dönümünde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katıldığı törenle anıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin henüz kurulmadığı ve İngiltere’nin Kıbrıs’tan çekilmediği 12 Temmuz 1958 tarihinde Mağusa Limanı’na giden İnönü’nde sakin kişilerin öldürüldüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, katliamdan kısa bir süre sonra Kıbrıslı Türklerin özgürlük ve varoluş mücadelesi için 1 Ağustos 1958’de Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurduğunu ve İnönü’de yaşayanların da teşkilata katıldığını ifade etti.

İngiltere’nin çekilmesi sonrasında Kıbrıs’ta varılacak anlaşmanın görüşüldüğü dönemde katliamların devam ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün direndiğini ve mücahitlerin adil, kalıcı ve sürdürülebilir anlaşma için ağırlıklarını koyduğunu vurguladı.

Kıbrıs Cumhuriyeti 16 Ağustos 1960 tarihinde kurulurken, Türkiye’nin garantör ülke olmasının ve tek taraflı müdahaleye yetkisine sahip olmasının Kıbrıs Türkü için bir kader olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Rum-Yunan ikilisinin Enosis düşüncesinden vazgeçmediğini katliamların devam ettiğini, Kıbrıslı Türklerin direndiğini ve 1974 yılında Türk askerinin adaya çıkarma yapmasıyla yeni bir dönemin başladığını kaydetti.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümünün 20 Temmuz’da Türkiye Cumhuriyeti Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla kutlanacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, aynı tarihte Güney Kıbrıs’a da Yunanistan’ın başbakanının gideceğini ve orada yapacağı açıklamalara karşı verilecek cevaplarının olduğunu söyledi. 

Yunanistan’dan gelen komutanların önderliğinde Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için Kıbrıs Türkleri’ne yönelik katliamlar yapıldığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Esas kabahatli ve suçlu kendileridir. Kendilerine bir şamar daha lazım bu şamar, Kıbrıs’ta iki ayrı halk, devlet ve demokrasi olduğunun gerçeğidir” dedi.

Rum tarafının tek egemenlik altında sözde federasyon istiyor gibi görünerek üniter bir devlet istediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, sıfır asker ve sıfır garanti istenerek Türkiye’nin Kıbrıs’taki garantörlüğü ve askeri varlığının sonlandırılmak istendiğini kaydetti.

Adaya barışın 1974 yılında geldiğini ve eksik olanın bir anlaşma olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, anlaşmanın gerçekleşmesi için iki tarafın ve devletin işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

İki halkın faydasına, bölgedeki dengeleri koruyacak, Türkiye ve Yunanistan’ın güvenlik meselelerini içerecek bir anlaşma için tekrar müzakere masasına oturacaklarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü teyit edilmeden, eskiden olduğu gibi federal temelde bir anlaşma için masaya oturup, anlaşma sağlanması durumunda Türkiye ile bağların kopartılacağına, Avrupa Birliği içerisinde Türkiye’nin garantörlüğünün sona ereceğine ve Türk askerininin çekilmek zorunda kalacağına vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletler Teşkilatı’nda yer almasıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin Doğu Akdeniz’de barışın, huzurun ve güvenin teminatı olduğunu aynı zamanda ve Türk dünyasının da serhat bekçileri olarak öneminin arttığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasını, “Bu kadar acıdan sonra şehitlere olan borcumuz, bir daha acıların yaşanmayacağı Kıbrıs’ta sağlam bir anlaşmaya varmaktır. İnönü Şehitlerini rahmetle anıyorum ruhları şad olsun” diye bitirdi.