EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’de  Tarımsal Üretimde Suyun Etkin Kullanımı Çalıştayı’na katıldı

“Yerel kaynaklarımızı korumak son derece önemlidir”

Fotoğraflar




Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’de  Tarımsal Üretimde Suyun Etkin Kullanımı Çalıştayı’na katılarak bir konuşma yaptı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Yakın Doğu Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nin iş birliğiyle YDÜ İrfan Günsel Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve iki gün sürecek olan çalıştayı, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri ile KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Su İşleri Dairesi’nden yetkililer temsil ederken, Türkiye ve KKTC üniversitelerinden akademisyenlerin yanı sıra konu ile ilgili yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan çalışma grupları; “Su ve Toprak Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı”, “Sulama Yöntemleri ve Suyun Etkin Kullanımı”, “Sulu Alanlarda Drenaj”, “Tuzluluk Sorunları ve Gübreleme Teknikleri”, “Atık Su Kullanımı ile Kuru Tarım-da Yapay Zekâ” ve “Su Yönetimi’’ başlıklarını ele alıyor.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşmasında, çalıştayın düzenlenmesi yönünde emeği geçenleri kutlayarak, teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Tatar, Dünya’da su kaynaklarına bakıldığında küresel ısınma ve gelişmelerin getirdiği olumsuzluklara rağmen ülkemizde yürütülen çalışmalar kapsamında 2015 yılından itibaren kesintisiz olarak Anadolu’dan KKTC’ye getirilen suyun, ülkemizin hem içme ve kullanma suyu ihtiyacı hem de tarımsal ihtiyaçlara yönelik bir milat niteliğinde olduğunu kaydetti. KKTC’nin ihtiyaçlarını karşılamak ve halkın refahı için Anadolu suyunun büyük önemi olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, dünyada bir ilk olan Su Projesinin hayata geçirilmesi sürecine ve yöntemine değindi. Cumhurbaşkanı Tatar, Su projesinin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür etti.

KKTC’nin yerel kaynaklarını korumanın önemli olduğunu, geleceğe yönelik beklenmedik durumlara karşı tedbir alınması ve hazırlıklı olunmasının gerekliliğine işaret ederek özellikle tarımda atık suların yeniden değerlendirilebilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Gün gelecek su, petrolden daha değerli olacak... Suyun korunması dünyanın her yerinde büyük öneme sahiptir” dedi.

Yerel kaynakların zengin olduğu bölge olan Güzelyurt’un önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında, gıda üretiminin özellikle pandemi sürecinde ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyleyerek, gıda üretiminde yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıya karşı su kaynaklarının korunmasının gerekliliğine işaret etti. 

KKTC’nin farklı alanlarda daha da gelişirken nüfus artışına yönelik atılacak adımlar arasında su kaynaklarımızın korunmasının ve bilimsel katkılarla konuyu değerlendirmenin de önemine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, tarımda zamanı geldiğinde tür değişiklikleriyle daha fazla verim almak ve dinamik dünyaya ayak uydurmak gerektiğini ifade etti. 

Birleşmiş Milletler aracılığıyla Rum tarafına egemenlik temelinde bir antlaşma olduğu zaman Anadolu suyunu Türkiye Cumhuriyeti ile istişare ettikten sonra paylaşma önerisi yaptıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, bu önerilere cevap alamadıklarını söyledi. 

Ülkemizin havası, toprağı, iklimi ve su kaynaklarının bereketli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, suyun bir kıt kaynak olarak öneminin bu çalıştayda değerlendirilmesinin önemine işaret ederek, başta Selçuk Üniversitesi Rektörü ve ekibine, Yakın Doğu Üniversite ekibine, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı ve ekibine teşekkür etti.