Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Marmara Üniversitesi’nin düzenlediği “Barış Harekatının 50. Yılında Kıbrıs Sempozyumu"na çevrim içi katıldı
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Marmara Üniversitesi’nde yapılan “Barış Harekatının 50. Yılında Kıbrıs Sempozyumu”na çevrim içi katılarak Kıbrıs’ta ve bölgede yaşanan son gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasında Kıbrıs tarihine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Osmanlı döneminin 350 yıl boyunca Kıbrıs’ta sürdüğünü, o zamandan beri Kıbrıs Adası’nın stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.
İngiliz dönemine de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, pek çok Kıbrıs Türkü’nün o dönemde adadan göç ettirildiğini, Rum nüfusunun ise o dönemde arttığını söyledi.
Yurt dışında yaşayan çok sayıda Kıbrıs Türkünün bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yurt dışında yaşayan Kıbrıs Türklerinin hiçbir zaman Kıbrıs ile bağlarını koparmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkünün adadan göç etmesi için her yolun denendiğini belirterek 1974’te Yunan Cuntasının yaptığı darbelere de değindi ve 1960 Kuruluş Antlaşmalarına göre garantör ülke Türkiye’nin tek taraflı müdahale hakkını kullandığını söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti için stratejik olarak öneme sahip olan adanın Yunanistan’a bağlanmasına izin verilmemesi için verilen mücadeleye değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı ile yeni bir dönemin başladığını anlattı.
KKTC’nin Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk devleti olarak mücadeleyi sürdürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türklerinin verdiği varlık mücadelesinin önemine vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Tatar federasyon görüşmelerinin artık tükendiğini, Kıbrıs Türklerinin yeni siyasetinin iki devletli çözüm olduğunu kaydetti.
Avrupa Birliğine Türkiye üzerinden enterkonnekte elektrikle adanın bağlanmasının daha az maliyetli bir proje olduğunu dile getirdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, böyle bir projenin hayata geçmesinin karşılıklı iş birliğine ve iki halkın da müreffeh geleceği için önemli katkı yapabileceğini söyledi. Rum tarafının bu projeye niyetinin olmadığını çünkü Kıbrıs Türkünü federal bir çözümle zaman için asimile etme hedefi içinde olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının federal bir çözüm için sıfır asker sıfır garanti koşulunu masaya koymalarının Kıbrıs Türkleri için büyük tehlike içerdiğini, bunun kabul edilebilir olmadığını, Kıbrıs sorununu Türkiye olmadan çözmenin mümkün olmadığını belirtti.
KKTC’de yaşanan farklı alanlardaki gelişmelere de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, uygulanan izolasyonlara, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen KKTC’nin gelişmeye devam ettiğini ifade etti. Geleceğe umutla bakmanın önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Tanınma yolunda Türkiye’nin de desteğiyle KKTC daha da kabul görmekte ve adadaki gerçekler dünyaya anlatılmaktadır” dedi. Adada iki ayrı halk, dil, din ve devlet olduğunu tüm dünyaya anlatmaya devam edeceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, 2020 yılında Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk kez iki devletli siyasetin BM’ye sunulduğunu anımsattı.
Uygulanan spor ambargolarıyla da mücadele etmeye devam ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin tüm kurum ve kuruluşlarıyla tam teşekküllü bir devlet olarak güven ve istikrar içinde var olmaya ve gelişmeye devam ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Marmara Üniversitesine düzenlenen sempozyum dolayısıyla teşekkür etti.