Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar “Disiplinlerarası Topluma Hizmet Çalıştayı” na katıldı
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar Yakın Doğu Büyük Kütüphanede gerçekleştirilen “Disiplinlerarası Topluma Hizmet Çalıştayı” na katıldı ve orada bir konuşma gerçekleştirdi. Çalıştayın açılışında gerçekleştirdiği konuşmada Sibel Tatar, bu anlamlı çalıştaya katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, katkı koyan, emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.
Toplumsal hizmet konusunun oldukça önemli bir başlık olduğunu vurgulayan Sibel Tatar, bu konunun çalıştayını gerçekleştirme ve gündeme taşımanın toplum içerisinde görünürlüğü artırdığını kaydetti. Sibel Tatar, “Toplumların sürdürülebilmesi, bireylerin eşitlik ve dayanışma ilkesine dayalı refah içerisinde yaşanabilmesi adına toplumsal hizmetin toplumlar arasında içselleştirilmesi gerekmektedir. Toplumsal hizmet anlayışının topluma benimsetilmesi bu bakımdan önemlidir. Bunu hayata geçirebilmek adına, eğitim ve bilinçlendirmenin hatta bunun bir ders olması gerekmektedir. Bu çerçevede, farkındalığın çocuklarla yaşatılarak, projeler ile desteklenmesi bu bilince katkı koyacak ve sahiplenilmesi adına fayda sağlayacaktır,” dedi.
Sibel Tatar, toplumsal hizmet kapsamında farkındalığı artırmak ve bunun uygulanabilir olmasını sağlamak amacıyla katkı koyan Yakın Doğu Üniversitesi’ne de teşekkür ederek yapılan bu çalıştayın faydalı olması temennisinde bulundu. Seçmeli ders olarak da bunun müfredata konulmasının gerekliliğine vurgu yapan Sibel Tatar, toplumsal hizmetin tüm bölümler için gerekli bir konu olduğunu belirtti. Her mesleğe katkı koyacağını ve insana dokunabilmenin topluma fayda sağlayacağını da belirterek, önemini yineledi.
Toplumsal hizmet konusunu devletin politikası içerisine alarak, desteklemesi gerektiğini de ifade eden Sibel Tatar, gereken altyapının sağlanması ve çalışmaların daha verimli olması için devlete görevler düştüğünü belirtti. Sibel Tatar konuşmasında, “Sivil toplumun varlığının altını çiziyoruz. Sivil toplum, toplumsal hizmetin yerleşmesi için önemli bir rol oynar bu nedenle devletin bu hizmeti görünür kılması gerekmektedir. Başarılı uygulama örnekleri de buna katkı koyarak, farkındalığın artmasını sağlar. Bu çerçevede, kültürel öğeler temelli yaklaşımların uygun şekilde hayata geçirilmesi de önemlidir. Japonya bu konuda başarıyı elde etmiş bir ülkedir, toplumsal değerleri özümseyerek işbirliği ile bu yolda yürüyerek kazanımlar elde etmiştir. Eğitim, çocukluktan başlar ve bilinçlenme küçük yaşlarda aşılanmaktadır bu da bizlere örnek olmalıdır,” dedi.
Konuşmasının devamında Sibel Tatar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Japonya’dan örnek alarak bu konunun ders haline getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konudaki öneriyi ülkemizin faydasına olacak şekilde Milli Eğitim Bakanlığı’na yapmak gerektiğini kaydetti. Sibel Tatar “Toplumsal hizmet her bireyin sorumluluğudur. Toplumsal hizmet ve toplumsal düşünce gücüne inanan bir birey olarak; öncelikli olarak sivil örgütlerde görev aldım akabinde, sivil örgütlerde başkanlık yaptım ve son olarak da sivil örgüt kurarak, bu konudaki düşünce yapımı, bakış açımı gerçekleştirmeye çalıştım” dedi. Cumhurbaşkanı eşi olarak, sosyal hizmet alanında birçok projeye öncülük ettiğini vurgulayan Sibel Tatar, var olan eksiklerin giderilmesi, toplumsal hizmete katkı sağlayacak olan çalışmalarını da sundu.
Sibel Tatar, hayata geçirdiği, özel eğitim gereksinimli çocuklardan oluşan ‘KKTC Cumhurbaşkanlığı Fidan Çocuk Korosu’ hakkında bilgi vererek, amaçlarının özel eğitime gereksinimli, kaynaşabilir olan çocuklara müzikte fırsat eşitliği sunmak, görünür kılmak, sanata aktif olarak katılma olanağı vermek, onların hayatın içine tam ve etkin katılımlarını sağlamak ve sosyal bir ortamda buluşturmak olduğunu vurguladı.
Toplumsal hizmet başlığı altında ‘Mutlu Çocuklar-Anne Baba El Kitabı’ hakkında da bilgi aktarımında bulunan Sibel Tatar, bu kitabın amacının da ülke genelinde devlet ilkokullarımızda Anne-Baba Okulu oluşturma fikri ile yola çıkılarak anne ve babaları, çocuk yetiştirme sürecinde bilinçlendirme ve çocuk gelişimi ile ilgili farkındalık yaratmak olduğunu vurguladı. Bu çerçevede, özel gereksinimli çocukların da unutulmadığını belirten Sibel Tatar, özel gereksinimli çocukların ailelerine de bu kapsamda 2. Kitabı çıkartıp tüm okullara dağıttıklarını belirtti ve bu konudakı ilk söyleşinin 28 Mayıs’ta gerçekleştirileceğini duyurdu.
Çocuklara ve ailelere yönelik hizmetlerin yanı sıra, ‘Hedef sıfır atık’ Tatlısu pilot projesini de gerçekleştirdiklerini ifade eden Sibel Tatar, dünyaya ayak uydurma, dünya standartlarına ulaşma ve çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakıp örnek olma adına uygulanan bir proje olduğunu vurguladı. Bu kapsamda başarı elde edildiğini kaydeden Sibel Tatar, projenin daha da etkin ve verimli olabilmesi adına Cumhurbaşkanlığı olarak cam kırma makinesinin de hibe edildiği bilgisini verdi. 11.000 yıl önce yaşamış ve sembol haline gelmiş cüce fil görünümünde plastik ve metal kutu ayrıştırma konteynerleri ile, yine ayni amaçla yapılmış Akdeniz foku konteynerlerinin bölgeye yerleştirilildiğini de kaydeden Sibel Tatar, toplumsal hizmetin hayata geçmesi adına bu noktada da çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.
Yürütülen ve topluma fayda sağlamak için hayata geçirilen diğer bir proje olan ‘KKTC Cumhurbaşkanlığı Hoş Geldin Bebek Anı Ormanı’ projesine de değinen Sibel Tatar, 1 Nisan 2021’den itibaren Kalkanlı bölgesinde yangınlardan dolayı kaybedilen yeşil alanı yeniden ülkemize kazandırmak amacı ile bu projeyi başlattıklarını belirtti.
‘İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu’ projesine de değinen Sibel Tatar, temel hedeflerinden birinin de kırsalda yaşayan kadınların üreterek kazanç sağlaması ve kadının ekonomik gücünü elde etmesi olduğunu vurguladı. Akyaç’da hayata geçen bu projenin, kültürel bir önemi olduğunu da belirten Sibel Tatar, kültürü yeniden canlandırmak, kadını ekonomiye kazandırmak ve ülkeye bu kapsamda katkı koymanın da kadınlar için önemli olduğunu kaydetti. Oluşturulan marka ile kadın emeğinin kültürü ile harmanlandığını ve ürünlerin bir çok yerde satışa sunulduğu bilgisini verdi. Kadının hizmeti ve toplumdaki yerinin güçlenmesi adına yürütülen bu projenin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini de belirtti.
‘Keçenin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu’ projesinin “Keçada” markasının oluşturulduğunu belirten Sibel Tatar, koyunların yünlerininn toplandığını ve geridönüşüme katkı sağlandığını belirtti. Üretim süreçlerinin zorluklarına da değinen Sibel Tatar, önümüzdeki haftalarda Pamuklu’da keçe fabrikasını açacaklarının müjdesini verdi.
Kadı örgütleri ağı kurdukları bilgisini veren Sibel Tatar, 44 kadın örgütünü biraraya getirerek işbirliğini desteklediklerini belirtti. Kadınlar toplumdaki önemini artırmak adına yürütülen çalışmaların yanı sıra çocuk hakları ile ilgili çalışmaları yürüttüğünü ifade etti ve çocuk adalet yasasını oluşturduklarını halen komiteden geçmediğini vurguladı. Çocuklar
Yaşlı Hakları Çalıştayı da yaparak, eksikliklerin giderilmesi konusunda gerekli çalışmalar başlatıldığını belirten Sibel Tatar, ayni zamanda engelli bireyler için de 16 Mayıs’ta hayata geçirilen Engelli Hakları Çalıştayından da bahsetti ve engelli bireylerin hakları ile ilgili duyarlılığıı artıran iki kamu spotu yayınladıklarını belirtti. Lefkoşa’da yer alan mahkeme binasında engelli bireyler için asansörün olmaması konudaki eksikliğin yapılan çalışmalarda giderildiği ifade eden Sibel Tatar, yapılan girişimlerle asansörlerin takıldığını belirtti.
Topluma hizmet kapsamında Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen kültür yayınlarına da değinen Sibel Tatar, ‘Gelenekten Geleceğe’ isimli gastronomi kitabını yayınladıklarını ve Kıbrıs mutfağının tanıtımına kültüren zenginliklerle katkı sağladıklarını ifade etti. Gastronomi kitabının yanı sıra Kıbrıs Kapıları ve Sandıkları Kitabını yayınladıklarını, Kıbrıs Türk Halk Müziği kitabının ise hazırlığının sürdüğünü ifade etti.
Kıbrıs Kapı ve Sandıkları Müzesini açıldığını dile getiren Sibel Tatar, müzede adanın birçok bölgesinden 40’ı orijinal 13 replika olmak üzere 53 sandığın ve 25 replika kapının bulunduğunu belirtti. Fosillerden yararlanılarak cüce su aygırı iskeletinin yapıldığını dile getiren Sibel Tatar, Kıbrıs Kapı ve Sandıkları Müzesi’nde sergileneceğini kaydetti.
Konuşmasının sonunda, hayata geçirilen projelerin topluma birer hizmet niteliğinde olduğunu vurgulayan Sibel Tatar, hayata geçirilecek bir çok proje olduğunu, sivil örgütler, bireyler ve devletin katkısı ile daha medeni bir hayatın yaratılabileceği, sosyal eşitliği artırarak topluma dokunacak daha bir çok projelere ihtiyacımız olduğunu vurguladı.