EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın İngilizce kaleme alınan, “Kıbrıs’ta İki Devlet Vizyonu” adlı kitabının tanıtımı Londra’da yapıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser tarafından İngilizce kaleme alınan, “Kıbrıs’ta İki Devlet Vizyonu” adlı kitabının tanıtımı Londra’da yapıldı.




Cumhurbaşkanı Tatar’ın temennisinin, “müzakereler için yeni bir temel oluşturarak Kıbrıs konusundaki yarım asırdır süregelen kördüğümü çözmek” olduğu belirtilen “Kıbrıs'ta İki Devlet Vizyonu” adlı kitap, Cumhurbaşkanı Tatar ve müzakere ekibinin, 2020 ve 2022'nin sonlarına kadar süren iki yıllık samimi, yapıcı ve meşakkatli çalışmasını belgeliyor.
Kitap tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada, kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, iki devlete dayalı çözüm vizyonunun anlatıldığı kitapla güzel bir iş ortaya çıktığını kaydetti.

Kıbrıs’ta iki devlete dayalı çözümün önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının 60 yıldır sürdürülen çözüm müzakerelerinde ortaya çıkan tüm antlaşmaları reddettiğini, o yüzden yeni dönemde iki devletin iş birliğine dayalı çözümü önerdiklerini ifade ederek enerji başta olmak üzere tüm alanlarda iş birliği yapabileceklerini ifade etti.

Kıbrıs’ın önemli bir ada olduğunu ve bu coğrafyada gerginlik yerine iş birliği içinde geleceği kurabileceklerini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin bölgede güçlü bir devlet olarak yerini aldığını ve geçmişe dönmeyeceklerini söyledi.

Kitabın iki devletli çözüm vizyonu ile bu siyasetin ortaya çıkmasını anlattığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun, Güven Yaratıcı Önlemler ve İki Taraflı Teknik Komiteler Koordinatörü Güneş Onar, Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal ve Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser’e teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta iki halk ve iki devlet olduğunu, Kıbrıs gerçeklerinin artık kabul edilmesi gerektiğini ifade ederek Kıbrıs Türk halkına ve özellikle spor alanında gençlere uygulanan tüm ambargo ile kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu. 
KKTC’nin, bölgede istikrarın sigortası olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının adalet istediğini söyleyerek Kıbrıs’ta iki devletin iş birliğine dayalı çözümün, bölgeye de istikrar getireceğine inanç belirtti.
Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser tarafından İngilizce kaleme alınan, “Kıbrıs'ta İki Devlet Vizyonu” adlı kitapta, Cumhurbaşkanı Tatar'ın Nisan 2021 tarihinde Cenevre’de BM öncülüğünde gerçekleşen 5+1 gayriresmi toplantıda yaptığı orijinal açıklamaları ve sunumları yer alıyor. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının müktesep, egemen eşitliğine dayalı iki devletli vizyonunu, uluslararası toplum nezdinde ilk kez orada ortaya koydu.

Cumhurbaşkanı Tatar'ın göreve geldiği günden bu yana ortaya koyduğu görüş ve öngörülerini de içeren kitapla “Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs'ta kendi kaderini tayin etme hakkına sahip egemen bir halk olduğu ve iki devletin farklı alanlarda birbiriyle iş birliği yaptığı, sürdürülebilir barış ve istikrar için ileriye bakma zamanının geldiği” mesajı verilmek istendiği belirtildi.
Kitap, Türkiye Cumhuriyeti tarafından tam olarak destek gören Cumhurbaşkanı Tatar liderliğindeki KKTC'nin, yarım asırdan fazla süren federal temelli müzakerelerin ardından, neden yeni bir temel arama noktasına geldiğine dair ikna edici bir açıklama sunarken, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğine, eşit uluslararası statüsüne ve ayrıca Cumhurbaşkanı Tatar'ın 130’a yakın toplantısını, haberlerini ve açıklamalarını belgeliyor.