Cumhurbaşkanı Tatar, 11 Temmuz Basın Günü resepsiyonunda konuştu:
“İfade özgürlüğü istismar edilmemeli”
Fotoğraflar
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği tarafından düzenlenen resepsiyona katıldı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Basın Günü resepsiyonunda yaptığı konuşmada, 134 yıl önce Kıbrıs Türk basınının ilk gazetesi Saded’in yayınlandığını anımsatarak, yıllar içinde teknolojinin gelişmesinin basına etkilerinden bahsetti ve günümüzde gazeteler dışında haber portallarının bulunduğunu anlattı. Gazete tirajlarının geçmişe kıyasla gerilediğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bunu teknolojinin gelişmesine bağladı.
Kıbrıs Türk basının özgür ve herkesin düşüncesini serbestçe ifade ettiği bir noktaya geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, basın kuruluşlarında maaş ve haklar konusunda istenilen noktada olunmadığını da belirtti.
Kıbrıs Türk halkının kendi demokrasisi içerisinde yasal düzenlemeleri ile herkese ifade özgülüğü hakkını verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde herkes dilediği gibi yazabiliyor, ifade edebiliyor. Yazılanlar bütün dünyaya iletilebiliyor. Şu andaki bu ifade özgürlüğü kanaatimce hiç kimsenin tahmin edemediği bir noktaya gelmiştir” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ifade özgürlüğünde büyük başarıları olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu ülkedeki ifade özgürlüğü birçok ülkede yoktur. Hatta öyle olaylar ile karşı karşıya kalıyoruz ki ifade özgürlüğü kisvesi altında onur kırıcı, hakarete varan saldırılar ve insanları küçük düşürücü yorumlar yapılabiliyor. İfade özgürlüğü güzel ama her şeyin bir haddi var, her şeyin bir prensibi var, ilkesi var ve mesleki kurallar var” diyerek, herkesi meslek kurallarına uymaya çağırdı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, basında da bazı düzenlemelerin gerektiğinin altını çizdi.
Konuşmasında toplum lideri Dr. Fazıl Küçük’ü de anan CumhurbaşkanıTatar, Küçük’ün Halkın Sesi Gazetesi’ni kurduğunu, yıllarca topluma yön verdiğini ve her zaman basın ahlak ve ilkelerine uyarak kaleminin gücünü kullandığını vurguladı.
Basının esas kaynağının dünyanın her yerinde olduğu gibi reklam ve sponsorluk olduğunu da belirten Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasını bazı “duayen” gazetecileri selamlayıp anarak, ödül alanları tebrik ederek ve tüm basın emekçilerinin gününü kutlayarak son verdi.