Cumhurbaşkanı Tatar: “Önemli olan KKTC’nin üretken yapısını artırabilmek ve çiftçinin, üreticinin ekonomik pozisyonunu güçlendirebilmektir”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kuzey Kıbrıs’ın düzenlediği, “KKTC’de Tarımsal Ürün Borsalarının Kurulması, fırsatlar ve Zorluklar” konulu Arama Çalıştayı’na katıldı.
Lefkoşa Grand Pasha Otel’de bu sabah başlayan çalıştay, açılış konuşmalarının ardından Türkiye’den gelen ve yerel uzmanların konuşmalarıyla devam edecek.
İTÜ-KKTC Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Güloğlu moderatörlüğünde yapılan çalıştayda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Danışmanı Başak Tekerek, bazı bürokratlar, akademisyenler ve birlik temsilcileri de yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Tatar: “Karamsar olmaya gerek yok”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılışta yaptığı konuşmada, böyle bir çalışmada yer almaktan duyduğu mutluluğu belirterek, “Önemli olan KKTC’nin üretken yapısını artırabilmek, yıllardan beri bu topraklarda varoluş mücadelesi veren çiftçinin ve üreticinin ekonomik pozisyonunu güçlendirebilmek ve yaşamlarını sürdürebilmelerine olanak sağlayabilmektir” dedi.
Ambargolar ve izolasyonlar neticesinde oluşan tüm ekonomik sıkıntılara rağmen son yıllarda turizmdeki gelişmeler ve üniversitelerin başarısı sonucunda yerli üretim ve tüketimin arttığını ve borsa mekanizmasının kendiliğinden oluşmaya başladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, bu mekanizmanın çalıştaydaki uzmanların katkılarıyla bilimsel bir yapıya kavuşmasının önemine değindi.
Cumhurbaşkanı Tatar, devlet bütçesinden verilen doğrudan gelir desteğine de değinerek, borsa mekanizmasına büyük bir katkı sağlayan bu destek sayesinde üretim ve ihracatın yapılabildiğini ve bu desteğin verilmesine devam edeceklerini aktardı.
Pandemi, nüfus artışı ve küresel ısınma nedeniyle dünya genelinde üretim anlamında büyük sıkıntılar yaşandığına işaret ederek, şu anda Glasgow’da çeşitli ülkelerin bu soruna çare bulmaya çalıştığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Tatar, “Ancak karamsar olmaya hiç gerek yok. Dünyanın boğuştuğu pandemi ve pandemi sonrası süreçte yaşanacak ekonomik sıkıntılar, küresel ısınma, nüfus artışı, Afrika ülkelerinde halen daha devam eden açlık mücadelesi yanında, KKTC’nin refahına baktığımızda, olumlu şeylerin yaşandığını görüyoruz. Daha çağdaş bir KKTC’nin hedefleri arasında ise buradaki üretimin ve kalitesinin artırılması, ürünlerimizin markalaşması ile de tatminkar kazançlar elde edilmesi olmalıdır” şeklinde konuştu.
“Anamur’dan gelen suyun tarıma katkısı büyük”
Cumhurbaşkanı Tatar, son olarak Türkiye’nin Anamur bölgesinden Geçitköy Barajı’na kesintisiz ve kaliteli su getirildiğini belirterek, bu suyun KKTC tarımındaki önemine değindi.
Anamur'dan gelen suyun değerinin bilinmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, çağdaş teknoloji kullanarak suyun en iyi şekilde kullanılması gerektiğini kaydetti.