Cumhurbaşkanı Tatar’a “Türk Dünyası Üstün Hizmet Madalyası” verildi
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Küresel İklim Değişikliği" ve “Yatırımlar ve İş Birliği” zirvesine katıldı
Fotoğraflar
Girne’deki Elexus Otel’de yapılan ve üç gün sürecek olan zirvenin Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMB) ve Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) iş birliğinde "4. Uluslararası Su Konferansı Akdeniz Ülkelerindeki Sorunlar (WPMC -2024)" ve "7. Uluslararası Doğal Çevre Konferansı Kaynaklar ve Sürdürülebilir Çevre Yönetim (NRSEM-2024)" konferanslarının ortak açılışları bu sabah yapıldı.
Zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, “Türk Dünyası Üstün Hizmet Madalyası” verildi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk devleti olarak KKTC’nin çevresini ve doğasını kendilerine yakışır şekilde koruyup, gelecek nesillere yaşanabilir bir gelecek bırakmanın herkesin görevi olduğunu belirtti.
"Her bir damla suyun değeri vardır." diyen Cumhurbaşkanı Tatar, birlik ve beraberlikle küresel ısınma ve diğer tehlikelerin aşılabilmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve gerçekleştirilmesinin en büyük temennisi olduğunu dile getirdi.
Üç gün sürecek olan “Küresel İklim Değişikliği Uluslararası Konferansı” ve “Yatırımlar ve İş Birliği Geliştirme Programı Zirvesi"; bilim insanlarını, iş dünyası temsilcilerini ve mühendislik ile mimarlık alanındaki uzmanları bir araya getiriyor.
Cumrhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı İlyas Demirci, YDÜ Rektörü Prof Dr. Tamer Şanlıdağ ve çok sayıda konuk etkinlikte yer aldı.
Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarıyla devam etti.
Etkinliğin açılış konuşmalarını Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İnşaat ve Çevre Mühendisliği Fakültesi Dekanı, ENÇESU Yön. Kur. Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş ile Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı İlyas Demirci yaptı.
Etkinlikte "KKTC Su Temin Projesi" sinevizyonu ile Cumhurbaşkanı Tatar’ın Türk Dünyası’nda KKTC’nin temsilini içeren sinevizyon gösterimi yapıldı ve daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC olarak küresel ısınmaların ve bir takım tehlikelerin insanlık için tehlike yarattığı bu dönemde, hem Güney Kıbrıs hem de kendi halkları için nelerin yapılabileceği noktasında Güney Kıbrıs’ın ısrarla ve inatla KKTC’yi tanımadığı gerekçesiyle iş birliklerinin önünü tıkadığını belirtti.
“Sadece 60 kilometre uzaklıktaki suyu getirdiğimiz Anavatan’ımıza kablo ile bağlanarak, gerek Kuzey gerekse Güney Kıbrıs’ın enerji konusunu kökten çözme hedefindeyiz.” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının adanın çevresini, doğasını ve insan sağlığını korumaya yönelik böylesine ciddi bir projeye hayır diyerek, Avrupa Birliği’nin bazı mekanizmalarını tıkamak suretiyle kapattıklarını söyledi. “Biz yine de muhataplarla ısrarımızı sürdürüyoruz.” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, projenin Ada'nın korunabilmesi için gerekli, küresel birtakım ciddi tehlikeleri bertaraf edecek, elektrik enerjisinin alternatif bir çözümle Türkiye üzerinden kabloyla getirilmesini sağlayacak hem kaliteli hem de sürdürülebilir olduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, söz konusu projenin kaliteli, sürdürülebilir, maliyeti düşük ve çevre dostu bir proje olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Böylesine ciddi bir projeye karşı çıkmayınız; iki topluma ve insanlığa büyük bir haksızlıktır. AB’ye bağlı olacak olan bu uygulamanın maliyeti çok daha düşük olacaktır. Mesafesi de kısa ve çok daha hızlı olacak. Aksi halde Yunanistan üzerinden yapılacak bir bağlantı çok daha zordur” ifadelerini kullandı.
Suyun korunmasının önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:
“Anavatan’dan su getirilmesi projesinin başarılı ve mümkün olamayacağı yönünde karşı çıkanlar vardı. O zamanın şartlarında mühendislik tartışmaları bile yapılmıştı ama başardık. Emeği geçen tüm mühendislerimize ve katkı koyanlara teşekkür ederim. Proje, 2015 yılında tamamlanmış ve neredeyse 10 yıldır kesintisiz olarak su KKTC’ye akmaktadır. Bu adanın geleceği bakımından bir nimettir. Her bir damla suyun değeri vardır. Doğu Akdeniz’de, yeşilimiz, mavimiz, ormanlarımız, çevremiz, tarımımız gibi zenginliklerimizi küresel ısınmanın arttığı bu dünyada koruyabilmeliyiz. Dünya bu bağlamda büyük bir felakete giderken büyük çalışmalar da diğer yandan sürüyor. Biz Anavatan ve Türk dünyası ile bir bütün olup, çalışmalar yapmalıyız.”
“Ülkemizdeki tehlikelerin ortadan kalkması için veya en aza inmesi için kendi tedbirlerimizi almalı ve kendi geleceğimizi kurtarmalıyız. Bu dünya sadece bizim değildir, hepimizindir, onu gelecek nesillere emanet edeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, depremlerde de aynı durumun söz konusu olduğunu dile getirdi.
Bugünün mühendisliği ve planlarıyla çalışmaları geleceği düşünerek yapmak gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Yap gitsin anlayışı doğru değildir. Türk dünyası mühendis ve mimarlarını bir kez daha tebrik ediyorum. Ziyaretlerimizde ve temaslarımızda sık sık istişarelerde bulunuyoruz. Türk dünyası ile bu şekilde birlik ve beraberlik içerisinde, iş birliklerimizi arttırarak daha büyük sonuçlar alacağımıza inanıyorum” ifadelerine yer verdi.
Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk devleti olarak KKTC’nin çevresini ve doğasını kendilerine yakışır şekilde koruyup, gelecek nesillere yaşanabilir bir gelecek bırakmanın herkesin görevi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, birlik ve beraberlikle küresel ısınma ve diğer tehlikelerin aşılabilmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve gerçekleştirilmesinin en büyük temennisi olduğunu dile getirdi.