EN

Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi tarafından düzenlenen "KKTC Cumhurbaşkanlığı 1. Deprem Konferansı", Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı

"Deprem riskine karşı bilim ve teknolojinin sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz"

Fotoğraflar

Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi tarafından düzenlenen "KKTC Cumhurbaşkanlığı 1. Deprem Konferansı", Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı.

Konferansa, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, Türkiye ve KKTC’den alanında uzman akademisyenler, üniversite ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, arama-kurtarma ekipleri ile askeri ve polis yetkilileri katıldı.

Kıbrıs'ta geçmişte yaşanan ve gelecekte olası depremler üzerine yürütülen çalışmaların değerlendirileceği konferansta, ülkede deprem riskinin azaltılması için atılması gereken adımlar ele alınacak.

Deprem risk yönetimi, sismik hareketlerin izlenmesi, yapı güvenliği, kentsel planlama ve arama-kurtarma faaliyetlerinin ele alınacağı altı oturumla devam edecek.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Cumhurbaşkanlığı 1. Deprem Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Deprem Komitesi'nin 6 Şubat 2023 depremlerinden çok önce oluşturulduğunu belirterek, Komite Başkanı Prof. Dr. Cavit Atalar ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs'ın tarihi boyunca büyük depremler yaşadığını da söyledi.
1955 yılında Baf’ta meydana gelen yıkıcı depremi hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Ülkemizde geçmişte depremler yaşanmış ve büyük yıkımlar olmuştur. Son olarak 1955’te Baf’ta büyük bir deprem meydana gelmiş ve ölümlerle birlikte yapılar yıkılmıştır. Bu da gösteriyor ki, ülkemizde deprem riski her zaman mevcut olmuştur ve bu konuda alınması gereken önlemler giderek daha önemli hale gelmektedir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, "Deprem riskine karşı bilim ve teknolojinin sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz" diyerek, inşaat güvenliği, zemin etütleri ve yapı standartlarının daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu konuda inşaat mühendisleri ve mimarlar odalarının önemli bir sorumluluk taşıdığını belirten Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümetinin de bu hassasiyetle çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Okulların yenilenmesi ve altyapı çalışmalarının önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, devlet ve hayırseverlerin katkılarıyla okulların yeniden yapıldığını  ve belediyelerin de bu sürece katkı sağladığını söyledi.

İnşaat yoğunluğunun sadece uygulanabilirlikle değil, güvenlik boyutuyla da değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Tatar, herhangi bir deprem durumunda altyapı ve kurtarma kapasitesinin de kritik bir nokta olduğunu belirterek, Sivil Savunma, itfaiye ve polis gibi kurumların imkanlarının seferber edilmesi gerektiğini vurguladı. Tatar, bu konuda giderek daha güçlü bir kapasite oluşturulduğunu görmekten memnuniyet duyduğunu da ifade etti.

"Şampiyon Meleklerimizi yüreğimizde taşıyoruz" diyerek sözlerine devam eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu tür acıların tekrar yaşanmaması için gerekli adımların atılacağını vurguladı.

Belediye başkanlarının, sivil toplum örgütlerinin ve teknik uzmanların deprem konusunda ortaya koyduğu çalışmaları desteklediğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, imar planlarının ve inşaat yönetmeliklerinin depreme dayanıklı yapılar oluşturacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, deprem anında arama-kurtarma faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını da belirterek, KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, itfaiye, polis ve diğer kurumların bu konuda hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Adada bulunan iki toplumun, deprem gibi afetlerde birbirine yardım etmesinin büyük önem taşıdığına da vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, “Güney Kıbrıs'ta da bu konuyu konuştum. Ada olduğumuz için bir deprem olduğunda kuzeyin ya da güneyin ayrımı yok. Nerede olacağı belli olmamakla birlikte, afet anında birbirimize yardıma koşmak hepimizin insanlık görevidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki 12 farklı teknik komitenin deprem risklerine karşı çalışmalar yürüttüğünü belirterek, bu komitelerden birinde Prof. Dr. Cavit Atalar ve ekibinin Güney Kıbrıs’taki yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

"Gelecekte de bu tür iş birliklerinin devam etmesinin faydalı olacağına inanıyorum" diyen Tatar, adanın kuzeyinde ve güneyinde benzer durumlarla karşılaşıldığında iş birliğinin her iki taraf için de faydalı olacağını söyledi.

Son olarak, konferansa katkı koyan bilim insanlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve katılımcılara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, konferansın sonucunda yayınlanacak bildirgenin KKTC’de deprem yönetimi konusunda önemli bir rehber olacağını belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise deprem konusunda alınması gereken önlemlerin giderek daha önemli hale geldiğini belirterek, eğitim alanındaki deprem güçlendirme çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu hatırlatarak, geçmişte yaşanan felaketlerden ders çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

6 Şubat 2023 Maraş depremi ve Adıyaman'daki felaketten sonra halkın daha fazla “deprem uzmanı” olmaya başladığını ifade eden Çavuşoğlu, mühendis ve mimarlara teşekkür ederek, okullardaki güçlendirme çalışmalarını detaylı bir şekilde aktardı.

Okullardaki deprem güçlendirme çalışmalarına dikkat çeken Çavuşoğlu, “KKTC’de 160 okulda, 800 blok binada eğitim veriyoruz. Bu binaların tümünde, mimar ve mühendislerimizin yaptığı tespitleri dikkate alarak güçlendirme çalışmaları yapıyoruz. İki yıl boyunca bu konuda çok eleştirildik. Başlangıçta büyük bir korku ve tedirginlik içinde çadırda eğitim vermeye başladık, ardından prefabrik sınıflara geçtik. Geçici bile olsa konteyner sınıflarda eğitim mi olur diye bir sürü eleştirilerle karşılaştık. Ancak biz, halkımızın can güvenliğinden taviz vermeden, depreme dayanıklı okullar inşa etmek adına önemli adımlar attık." diye konuştu.

Okullarda şu anda 250’yi aşkın prefabrik sınıfla eğitime devam ettiklerini ve bu süreçteki temel hedefin yeni nesillerin eğitimdeki kayıplarını en aza indirmek olduğunu belirten Çavuşoğlu, bazı okulların yıkılarak yeniden yapıldığını ve eğitimde herhangi bir aksama yaşanmaması için güçlü tedbirler alındığını dile getirdi.

Depreme dayanıklı binalar yapmak için ayrılan bütçelerin arttığını ve bu bütçenin 2,5 milyar TL’ye ulaştığını da sözlerine ekleyen Çavuşoğlu, devlet ve hayırseverlerin katkılarıyla 23 yeni okul yapıldığını ve 12 hayırseverin hibe okul yaparak bu sürece büyük katkı sağladığını ifade etti.

Depreme karşı duyduğu hassasiyeti, "Bir musibet bin nasihatten iyidir" atasözüyle dile getiren Çavuşoğlu, halkın ve yetkililerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğine de vurgu yaptı.

Okullarda yapılan güçlendirmelerin 3 yıl içinde tamamlanacağını da dile getiren Çavuşoğlu, depremle birlikte yaşamayı öğrenerek ve gelecek nesillere daha güvenli bir eğitim ortamı sunarak bu süreci sürdüreceklerini söyledi.

Konuşmasının sonunda şampiyon melekleri anarak, onlara rahmet dileyen Çavuşoğlu, aynı acıların tekrar yaşanmaması için tüm toplumun üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti. Çavuşoğlu, depreme karşı daha dirençli bir toplum inşa etmek için gereken tüm adımların atılacağını belirterek, konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne bağlı üniversiteler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği, Sivil Afet Dimi, Kıbrıs Türk Arama Kurtarma Derneği ve Kıbrıs Arama Kurtarma Derneği’nin stantları ziyaret edildi.

1. KKTC Cumhurbaşkanlığı Deprem Konferansı’nın açılışında konuşan Ruşen Yücesoylu Karakaya, “Bugün burada, acılarımızı unutmamak ve geleceğimizi daha sağlam temeller üzerine inşa etmek için toplandık. Hepimizin ortak bir amacı var; 6 Şubat depremlerinin yarattığı yıkımı anlamak, bu yıkımın sadece bir doğa olayı olmadığını, ihmalin, denetimsizliğin, bilimden uzak kararların bir sonucu olduğunu anlatmak ve bir daha böyle felaketlerin yaşanmaması için çözümler üretmek.” dedi.

 -Çocuklarımızı otel denilen beton tabutta kaybettik…Bina 17 saniyede çöktü…
 Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği olarak, bu felaketin en ağır bedelini ödeyen aileler olduklarını, sevdiklerini, evlatlarını, öğretmenleri, dostlarını bir depremde değil, rant uğruna, insan hayatını hiçe sayan sorumsuzluklar nedeniyle kaybettiklerini vurgulayan Karakaya, şöyle konuştu:

“Çocuklarımızı, Grand İsias Otel denilen beton tabutta kaybettik. O bina, sadece 17 saniyede çöktü. 17 saniyede, 72 canımız bizden koparıldı. O otel, bir mezara dönüşmemeliydi. Eğer bilimden uzaklaşılmasaydı, eğer denetim mekanizmaları çalışsaydı, eğer vicdan ve sorumluluk duygusu ağır bassaydı, çocuklarımız hala hayatta olacaktı.”

Adalet mücadelesinin bir mecburiyet olduğunu söyleyen Karakaya, “Bizler, kaybettiklerimizi geri getiremeyiz ama onların hatırasına sahip çıkmak, adaletin yerini bulması için mücadele etmek ve bir daha böyle acılar yaşanmasın diye çalışmak bizim en büyük sorumluluğumuzdur. Sorumluların en ağır cezaları alması için hukuk mücadelesini sürdüreceğiz.” dedi.
Verdikleri adalet mücadelesinin sadece Şampiyon Melekler için olmadığını vurgulayan Karakaya, “Davamız, bir daha hiç kimsenin bu şekilde can vermemesi için yürütülen toplumsal bir dava.” şeklinde konuştu.

Bu konferansın bir farkındalık çağrısı olduğunu ifade eden Ruşen Yücesoylu Karakaya, konuşmasına söyle devam etti:

“İhmallerin bedelini masumlar ödemesin. Hep birlikte bilimden sapmadan, insan hayatını en değerli varlık kabul ederek, yapı güvenliği, denetim mekanizmaları ve eğitim konusunda köklü değişiklikler yapmak zorundayız.”
 Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’nin çocuklarının adını sadece adalet mücadelesiyle değil, eğitim projeleriyle de yaşattığına işaret eden Karakaya, “Eğitime yapılan yatırım, ihmalin yerine bilimin, vicdansızlığın yerine sorumluluk duygusunun geçmesini sağlar. Bu yüzden burslar veriyor, okul projeleri geliştiriyoruz. Çünkü çocuklarımızı cehaletin, bilgisizliğin ve denetimsizliğin öldürdüğünü biliyoruz.” dedi.

Karakaya konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün burada bulunan her birinize çağrıda bulunuyoruz; hafızalarımızı diri tutalım, bu felaketi unutmayalım ve unutturmayalım. Çünkü unutulan her acı, yeni acıların kapısını aralar. Bilimi ve adaleti rehber edinerek, bu ülkede sağlam yapılar, güvenli şehirler ve insan hayatına değer veren bir anlayış inşa etmeliyiz. Bizler, adalet yerini bulana ve kaybettiklerimizin anıları eğitimle, bilimle ve dayanışmayla yaşatılana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Şampiyon Meleklerimize sözümüz var.”

Ruşen Yücesoylu Karakaya, konferansı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi’ne, konferansta emeği geçen ve kendileriyle aynı duyarlılığı paylaşan herkese teşekkür de etti.

Konferansın açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi Başkanı Profesör Dr. Cavit Atalar ise  “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir deprem ülkesidir. Bu depremin afete dönüşmemesi için el birliğiyle çalışmamız lazım. Yapılarımızı ona göre yapmamız lazım.” dedi. 

Konferansın düzenlenmesinde sadece Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi üyelerinin yer almadığını kaydeden Atalar, etkinlikte “Türkiye'den gelen çok değerli hocalarımız, kurum temsilcileri, üniversitelerimiz, başta birlik başkanı olmak üzere Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı odalar, belediyeler ve herkesin çok büyük katkısı vardır.” ifadesine yer verdi.

Konferansın düzenlenmesinde  Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne bağlı üniversiteler ve diğer kuruluşların da çok büyük katkıları olduğunu vurgulayan Atalar, “Ümit ederim ki iki günün sonunda hep birlikte yaptığımız çalışmaları daha fazla ve daha iyi bir şekilde yürütürüz.” dedi.

Prof. Dr. Atalar konuşmasında Türkiye’den gelerek, katkı koyan hoca ve uzmanlara da teşekkür ederek, daha önceki yıllarda da yine aynı salonda birçok kez konferans düzenlediklerini ve bu konferanslar sayesinde çalışmaları yürüttüklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi'ni kurarak kendilerine bu fırsatı veren Cumhurbaşkanı Tatar’a da teşekkür eden Atalar,  Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı ve Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne bağlı üniversiteler ve diğer derneklerin girişte stant açarak, halkı bilgilendireceklerini dile getirdi.
Site ve sm paylaşalım
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiliz Bakan Stephen Doughty’i kabul edecek

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 7 Mart Cuma günü saat 16:15’te İngiltere’nin Avrupa ve Kuzey Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Stephen Doughty’i kabul edecek.

Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleşecek görüşmenin yaklaşık bir saat sürmesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığı bina fotoğrafıyla basın site sm wp paylaşalım