Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde ilk toplu katliam şehitleri olarak tarihe geçen; Dikelya İngiliz üslerindeki işlerine giderken otobüsten indirilerek önce kurşuna dizilip kuyuya atılan Kayıp Otobüs Şehitleri için düzenlenen törene katıldı.
Fotoğraflar
61 yıl önce Rum polislerinin vahşetiyle şehit edilen, Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından yapılan kazılarda 2007 yılında Oroklini köyünde tespiti yapılan, anılarına belgesel filmi çekilen, geçen yıl da İskele Belediye öz kaynaklarıyla anıt ve müze yapılan 11 şehit için düzenlenen anma töreni Kayıp Otobüs Anıtı ve Müzesi önünde yer aldı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, çocukluk yıllarında Kayıp Otobüs Şehitleri’ni duyduğunu, bunun 61 yıl önce Kıbrıs Türkü’ne yapılan barbarlık ve toplu katliam olduğunu, Rum polisinin 11 Kıbrıslı Türkü götürüp kurşuna dizdiğini, dünyanın seyirci kaldığını söyledi.
Kayıp Otobüs olayının Kıbrıs Türklerinin geçmişte yaşadıklarının en açık göstergesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının kendisini imha etmek için yapılan her türlü saldırıya kahramanlıkla direndiğini söyledi.
“Siz bizi yıkamadınız, siz bizi yıkamayacaksınız. Biz burada egemenlik temelinde bir çözüm arayışında, yeni bir yola girdik. Bu yol çok önemlidir.” diyen Cumhurbaşkanı Tatar şöyle devam etti:
“ Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Mayıs’taki törende ifade ettiği gibi iki devletli yoldan geri dönüş yoktur. Çünkü federasyon dedikleri masal esas itibarıyla bu şehitlere ihanettir. Federasyon dediği Kıbrıs Cumhuriyeti’ne bizlerin tabi olması. Birleşik Kıbrıs da masal; çünkü AB içerisinde birleşik Kıbrıs dediği nüfusa engel yok, yerleşime engel yok. İş yeri kurmaya engel yok. Herkes dilediği gibi gelecek iş yeri açacak, yerleşecek. Dolayısıyla burayı bambaşka bir olaya dönüştürecekler niyetleri bu…”
Cumhurbaşkanı Tatar, sıfır asker sıfır garanti ve Türk askerinin adadan gönderilmesiyle başlayan federasyon müzakerelerine geri dönüşün söz konusu olamayacağını vurgulayarak, “Ne Kıbrıs eski Kıbrıs’tır, ne Türkiye eski Türkiye’dir, ne de Doğu Akdeniz eski Doğu Akdeniz’dir. ”dedi.
Ada’ya barışın 1974 Barış Harekatı ile geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Barış huzur ve güven içerisinde yaşamanın bizler için ne kadar değerli ve kıymetli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bütün bunları şehitlerimize borçluyuz.” dedi.
Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nin bütün katliamların günahlarına ortak olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, ”Kıbrıs Türk halkını yıldırıp Ada’dan göç ettirmek, burayı Yunanistan’a bağlamak için bütün bunları yaptılar.” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Burada bir devlet vardır, cumhuriyet vardır, KKTC’dir. Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığının, özgürlüğünün, hürriyetinin ifadesi olarak bu anıt bizlere geçmişi hatırlatacak; bugünün değerini de daha fazla önemseyeceğiz.” dedi.