EN

İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu projesinin ikinci etabı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde Pamuklu köyünde hayata geçirildi

Fotoğraflar

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde ilki Akçay’da başlatılan “İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu” projesinin ikinci etabı Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi bünyesinde Mehmetçik’e bağlı Pamuklu köyünde hayata geçirildi.
 
İpek böceği çiftliğine dönüştürülecek Pamuklu’daki eski ilkokul binasına standlar yerleştirildi ve dokuma tezgahları kuruldu.
 
Projenin başlaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın eşi Sibel Tatar, ipek böceği çiftliği ve dokuma tezgahlarının bulunduğu binayı ziyaret etti.
 
İlk projede olduğu gibi ikinci projede de görev alan Hatay’dan gelen “Tevfik Usta” çiftlikte katılımcılara ipek dokumacılığında kullanılan kozadan iplik üretimini uygulamalı olarak gösterdi.
 
Bölgeye bin adet dut ağacının dikileceği proje kapsamında, Sibel Tatar binanın bahçesine Mehmetçik-Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu ile birlikte ilk dut ağacını dikti.
 
Yeni çiftlikteki üretim faaliyeti 40-50 bin ipek böceği ile dut yapraklarının oluşmasıyla birlikte tahminen mart-nisan aylarında başlayacak. Çiftlikte aynı zamanda keçi ve koyun yünü değerlendirilerek keçe ve yün ürünlerinin üretimi de hedefleniyor.
 
Projenin açılışında bulunmanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu belirten
Sibel Tatar, "İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu" projesinin birinci etabını Akçay’da hayata geçirdiklerini ve ürünlerin satışının “Kozada” markasıyla Ercan Havalimanı terminalinde devam ettiğini ifade etti.
 
Mehmetçik Belediyesi’ne bağlı Bafradaki sosyal tesislerde düzenlenen açılış etkinliğinde konuşan Sibel Tatar, projenin ikinci etabını Mehmetçik’te oluşturduklarını ve ikinci çiftliğin alt yapısının kurulduğunu ifade etti.
 
Projeye kadınların yoğun ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Sibel Tatar, çiftliğin Bafra Turizm Bölgesi’ne yakınlığı sebebiyle ürünler üretildikten sonra turistler için büyük ilgi alanı ve satış noktası olacağına inandığını söyledi.
 
Sibel Tatar, ülkede  koyunlar ve keçiler kırpıldıktan sonra yünlerinin değerlendirilmediğini ve doğaya atık olarak bırakıldığını belirterek, Hayvancılar Birliği ile görüşerek bu yünleri toplayıp çiftlikte koza ile birlikte “Keçada” adıyla keçe ve yün ürünleri üretmek istediklerini dile getirdi.
 
Üretmek ve üretimin karşılığını almanın inanılmaz bir duygu olduğunu anlatan 
Sibel Tatar, “Gördüğüm arzu, istek, öğrenme isteği bu projeye olan inancımı artırdı” dedi.
 
Mehmetçik Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu da konuşmasında, bölgenin gelişmesi, tanıtımı için önemli olan projenin üretimi, üreticiyi ve kadınları desteklemesinden dolayı sevinç ve heyecan yaşadıklarını ifade etti.
 
Belediye Başkanı Tuğlu, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Sibel Tatar’ın öncülüğünde başlatılan projenin ikinci etabının bölgelerinde yapılmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, projeye öncülük eden Sibel Tatar’a teşekkür etti.
 
Kırsal bölgede kadınların  ekonomik sosyal ve kültürel açıdan güçlenmesini sağlayacak olan projenin hem ekonomiye katkı sağlayacağını  hem unutulmaya yüz tutmuş kültürü yeniden canlandıracağını aktaran Tuğlu, “Bölgemizi kalkındırmak ileriye götürmek için kadınlarımızla birlikte çalışacağız” dedi.