EN

İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu projesinin “Kozada Lansmanı” yapıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen “İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu” projesinin “Kozada Lansmanı” gerçekleştirildi.

Fotoğraflar



Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen etkinliğe, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Sağlık Bakanı Dr Hakan Dinçyürek, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı  Hüseyin Çavuş, milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, etkinlikte yaptığı konuşmada, İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu projesinin çok değerli bir çalışma olduğunu belirterek, geçmişten gelen kültürel varlıklara, çalışmalara ve üretilenlere sahip çıkıp, geleceğe taşımanın önemine dikkat çekti.

Üretimde başarılı olmak için, alınan eğitim ve ekip çalışmasının önemli olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, kadınların ve gençlerin azmi ile bunun gerçekleşebileceğini vurguladı.

Pile’de yaşanan gelişmelere de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’ne uygulanan haksız engelleme ve kısıtlamalara rağmen verilecek cevabın “Varız ve varolacağız” olduğunu anlattı.

Kıbrıs Türkleri’nin özden gelen haklarla Kıbrıs’ta iki egemen eşit halktan biri olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, geçmişten gelen kültürel değerlerin de bunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, projeye öncülük edip, ipeğin yeniden gündeme gelmesini sağlayan eşi Sibel Tatar’a ve projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar da etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk İşlemeleri ve Yaşatma Derneği Başkanı Dervişe Çeliker’in talebi üzerine projeyi gündeme aldıklarını belirterek, Akçay Muhtarı Uğur Dereliköylü’nün de çalışmalara katkı koymak istemesiyle projenin başladığını moda tasarımcısı Münüse Ağagil’in ekibe katıldığını ve Akçay köy kadın kursu eğitmeni Duriye Dağsever Gürmen’in aldığı eğitimle beraber projenin her aşamasında çalışmalara katkı koymasıyla projenin yürütüldüğünü söyledi.

Akçay’da yapılan çalaşmalara dokuma ve böcek temizliği konusunda katkı koyan Durdu Münür ve Emine Akkor başta olmak üzere projede yer alan herkese teşekkür eden Sibel Tatar, dikim aşamasındaki yardımlarından dolayı Zeytin Ağacı Yardımlaşma Derneği Başkanı Rabia Özcömert’e ve ipek böceklerinin gen araştırmalarını yapan Prof. Dr. Özge Özden’e teşekkürlerini sundu.

Geçmişten gelen geleneğin, doğal ürün ve yöntemlerin kullanılmasıyla yeni tasarımlarla buluştuğuna işaret eden Sibel Tatar, “Bu ürün, Kuzey Kıbrıs’ın ürünü haline gelecek. Haydi Kuzey Kıbrıs, bu ürünü sen hayata geçirdin, daha nicelerini yapabilirsin üreten ve kazanan Kuzey Kıbrıs’a” dedi.

Konuşmaların ardından teşekkür belge ve plaketleri takdim edildi.

Moda tasarımcısı Münüse Ağagil, barış ipeği tekniğiyle elde edilen ipek ipliğinin tezgahta dokunarak, kozada” markası adı altında üretilen; bebek tulumu, bebek elbisesi, çocuk yatak çarşafı seti, şal ve fular ürünleri tanıttı.

Anımsanacağı üzere Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın öncülüğünde gerçekleştirilen “İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu” projesi kapsamında, 22 kadın kursiyere Akçay Muhtarı Uğur Dereliköylü’nün iş birliği ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Akademisyen Dr. Berna İleri’nin eğitmenliğinde; teorik olarak yumurtadan tırtıl çıkartma, büyütme süreci, kozaların bakımı, kozalardan ipek ipliği elde etme ve ipek kumaşı dokuma konularında eğitim verildi. Dr. Berna İleri ayrıca Atatürk Kültür Merkezi’nde ipek böceği yetiştiriciliği konusunda bir konferans verdi.

Bu proje kapsamında kurulan ipek böceği çiftliğinde yetiştirilmek ve ıslah edilmek üzere; Akçay, Lapta, Lefkoşa, Beylerbeyi, Çatalköy, Mehmetçik, Bostancı ve Mesarya Bölgelerinden elde edilen binlerce ipek böceği yumurtası çiftliğe teslim edildi.