EN

 BİLİM VE SAĞLIK KOMİTESİ EYLEM PLANI (1 OCAK 2021 – 31 ARALIK 2021)

 

HEDEF

 

AMAÇ

 

SORUMLU

 

PAYDAŞLAR

 

TARİH

TAKİP ÖLÇÜTÜ

HEDEF 

(3)

Cumhurbaşkanlığı web sitesinde  kurul üyelerini tanıtan ve aktiviteleri içeren bölüm hazırlanması

Görsel ve etkileşimli bir web sayfası yaratmak suretiyle tüm bilgileri erişime ve arşive uygun hale getirmek 



Komite üyeleri

 



Cumhurbaşkanlığı website sorumlusu

 

Ocak-Haziran 2021


Web Sayfası Günlük Erişim Sayısı

100 Erişim / Gün

Cumhurbaşkanlığı Facebook sayfasında etkinliklerin yer bulması

Facebook sayfası paylaşımları yapmak suretiyle kamuoyuna güncel bilgi ve gelişmeleri iletmek 



Komite üyeleri

 



Cumhurbaşkanlığı website sorumlusu

 

Ocak-Aralık        2021

Paylaşılan İleti ve Sayfaya Üye Olan Kişi Sayısı

1 Paylaşım / Gün

20 Üye

Bilgi Notu

Güncel sağlık sorunları  konusunda kamuoyu ve medya organlarına düzenli bilgi notu hazırlamak



Komite üyeleri

 

 



Cumhurbaşkanlığı website sorumlusu

 


Ocak-Aralık 2021

 


Bilgi Notu Sayısı

1 adet/ay 

*Video – Yorum 

Güncel sağlık sorunları konusunda kamuoyu ve medya organları için kamu spotu ve video hazırlamak

Komite üyeleri

 (Proje sorumlusu)

 

Komite üyeleri

Konu ile ilgili uzmanlar

Cumhurbaşkanlığı Basın danışmanı

Video

 

Ocak-Aralık 2021

 

Video Sayısı

1 adet/ay

**Önemli Dünya günleri Basın ve bilgi Notu

Sağlık ile ilgili önemli dünya günlerinin belirlenip cumhurbaşkanına bilgi ve basın notu hazırlanması ve uygun olanlarda cumhurbaşkanı ve eşinin himayelerinde aktiviteler düzenlenmesi.

 






Komite üyeleri

 (Proje sorumlusu)

 





Proje kapsamında ilgili kurum ve kişiler

 





Ocak-Aralık 2021

 





Yapılan etkinlik sayısı

1 adet/ay

***Yaz okulu ve bilim kampları

Yaz okulu ve yaz kampları   etkinliklerini planlayıp, organize edip hayata geçirmek


Komite üyeleri

 (Proje sorumlusu)

 

 Milli eğitim Bakanlığı, Konu ile ilgili uzmanlar

Cumhurbaşkanlığı Basın danışmanı

 

 

 

Katılımcı sayısı

1 adet/yıl

 

 

*COVID 19 ile ilgili 6 adet kamu spotu hazırlandı. Linkler;

Ocak-Şubat 2021 tarihleri arasında yürüttüğümüz COVİD19 kamu spotları projemiz tamamlanmıştır.

Bu süreçte 6 adet kamu spotu çekilmiştir. Bu kamu spotlarının konuları aşağıda belirtilmiştir;

1- KKTC Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Sağlık Komitesinin COVİD19 pandemisi sırasında çocuklarımızın yeni normale uyumunu Pedagog gözüyle anlatmak için hazırlamış kamu spotu. Konuşmacı Pedagog Ayşen Oy

 

2- KKTC Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Sağlık Komitesinin COVİD 19 pandemisinin yarattığı kaygı, endişe ve bununla baş edebilme önerilerini psikiyatrist gözüyle anlatmak için hazırlamış kamu spotu. Konuşmacı Psikiyatrist Dr Zeki Öznaçar
 

3-KKTC Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Sağlık Komitesinin  COVİD 19 pandemisi süresince evde hareketsiz kalan kişilere,  Fizyoterapist desteği ile egzersiz hareketlerini uygulamalı göstermek için hazırlamış kamu spotu. Konuşmacı Fizyoterapist Şahveren Çakartaş ve uygulayıcı Fizyoterapist Kerdelen Besen (Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Birliği katkısı ile)

 

4-  KKTC Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Sağlık Komitesinin Engellilerin COVİD 19 öncesinde ve süreç boyunca yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini anlatmak için hazırladığı kamu spotu. Konuşmacı Ahmet Akdeniz (KKTC Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komite Başkanı)

 

5- KKTC Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Sağlık Komitesinin bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için yapılması gerekenleri ve bununla ilgili önerileri vurgulamak için hazırlamış olduğu kamu spotu. Konuşmacı KKTC Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Sağlık Komite Üyesi ve Kanser Vakfı Başkanı Prof Dr Mustafa Djamgöz (Kanser Vakfı katkısı ile)

 

6- KKTC Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Sağlık Komitesinin hem kendi sağlığımızı hem de toplum sağlığını COVİD 19 enfeksiyonundan korumak için aşı olmanın önemini anlatmak için hazırlamış olduğu kamu spotu. Konuşmacı Moleküler Genetik ve Genetik Hastalıkları Uzmanı Prof Dr Erol Baysal

 

2 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığında yapılan bir törenle katkı sağlayanlara Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından birer teşekkür belgesi takdim edildi.Tüm kamu spotları ulusal kanallarda gösterime girdi, ayrıca Cumhurbaşkanlığı youtube kanalında ve Cumhurbaşkanlığı facebook sayfasında yer aldı.

 

 

          ** Dünya Günü etkinlikleri;

  1. 8 Mayıs Dünya Talasemi ve 14 Haziran Gönüllü Kan Bağışçıları Günü 

 Bilim ve     Sağlık Komitesinin  Sayın Sibel Tatar Hanımefendinin himayelerinde düzenlediği  ‘Dünya Talasemi ve Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’ projesi 1 Nisan günü etkinlik planlamaları ile başladı ve 14 Haziran KKTC Cumhurbaşkanlığı 2021 günü tamamlandı. 

Bu projenin amacı, hasta yaşamına bütüncül bir yaklaşımla, sosyal kaynaşma ve etkinlikler vasıtasıyla uygar yaşamın gerekliliğinin ve güzelliğinin farkındalığını yaratmak ve bu bağlamda aşağıdaki önemli noktalari vurgulamaktı:

•    Talasemi evliliğe engel değildir.

•    Talasemi taşıyıcılığı bulaşıcı değildir.

  • Temasla ya da başka bir şekilde bulaşmaz.
  • Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir.
  • Talasemi’nin çeşitli tipleri anne ya da babadan genler yoluyla çocuğa geçer.
  •  Taşıyıcı çiftler, prenatal (gebelik öncesi) tani yöntemleri kullanılarak sağlıklı bir bebek sahibi olabilirler. 

Ayrıca, talasemi majörlü evli çiftleri, evlenerek, aile kurarak gösterdikleri özveri, azim ve cesaretten dolayi kutlamak,  talasemili anneleri en zor şartlarda cefa, vefa ve fedakarlıklar gösterip, hamileliklerini sürdürerek topluma sağlıklı evlatlar kazandırdıkları için  Cumhurbaşkanımız tarafından bir plaketle onurlandırmak ve kan bağışı yapanlara ve talasemi hastalarının yaşam kalitesini artırmak için çaba sarfeden birey ve kuruluşlara plaketler vermek, onurlandırmaktı.

               Etkinlik planlanırken , Sağlık Bakanlığı, Thalassemia Derneği, Kızılay ve medya kuruluşları ile paydaş olarak çalışıldı. Etkinlik 8 Mayıs Dünya Talasemi gününde planlandı ancak o gün COVİD19 pandemisi nedeniyle yapılamadı ve 14 Hazirana ertelendi. Bu süre zarfında Bilim ve Sağlık Komitesi üyesi ve bu projenin yürütücüsü sayın Prof Erol Baysal tarafından hazırlanmış Dünya Talasemi günü ve Kan bağışı ile ilgili iki kamu spotu ulusal basında ve sosyal medyada yayınlanmaya başlandı.
 

14 Haziran Cumhurbaşkanlığı bahçesinde yapılan etkinlik Kızılayın gezici kan aracında gönüllü personelin kan bağışı ile başladı ve ulusal kanallardan canlı yayınlandı. Talasemi mücadelesinde yer alan kişiler Sayın Çiğdem Beşevlerli, Talasemi Derneği Başkanı Sayın Ahmet Varoğlu, Bilim ve Sağlık Komitesi Başkanı Sayın Prof Dr Füsun Yıldız ve KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmalarından sonra bugüne kadar Talasemi  mücadelesine katlı sağlayan kişi, kurum ve kuruluşlara, gönüllü kan bağışçısı kişi ve kurumlara teşekkür belgeleri takdim edildi. Etkinlik görüntülerini içeren bir video Cumhurbaşkanlığı sayfasına konuldu. 
 

Kan Bağışı Etkinliği haber ve fotoğrafları için lütfen tıklayınız.


 

2-31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü Etkinliği

Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Sağlık Komitesi olarak Nisan-Mayıs 2021 tarihleri arasında 31 Mayıs Tütünsüz Dünya Günü nedeniyle yürüttüğümüz ‘Bağımlı Olma Özgür Ol’ projemiz tamamlanmıştır.

Proje kapsamında ‘Bağımlı Olma Özgür Ol’ sloganıyla İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinden sigara içen bir aile yakınına (anne, baba, büyükbaba, büyükanne vb) sigara kullanımı ile ilgili duygu, düşüncelerini içeren ve sigarayı bırakmaları için büyüklere öneriler sunan bir mektup yazmaları istenmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı yoluyla online duyuru yapılmış ve etkinliğe 6 ilçeden toplam 71 mektup gelmiştir. Mektuplar Sayın Sibel Tatar, Ferhat Atik , Prof Dr Füsun Yıldız, Doç Dr Suha Akpınar ve Şükran Avcı’dan oluşan bir jüride değerlendirilmiş ve 5 adet mektup başarılı bulunmuştur. Bu 5 mektubun dışında kalan 7 mektuptan alınan vurucu cümlelerden oluşan bir kamu spotu çekilmiştir. Ayrıca Prof Dr Füsun Yıldız’da 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü için halkı bilgilendirici bir kamu spotu hazırlamış, sosyal medya ve ulusal kanallarda yayınlanmaya başlanmıştır. En başarılı bulunan 5 öğrencinin ailelerinin katılımı ile 31 Mayıs 2021 günü Cumhurbaşkanlığında saat 18.00’de bir tören düzenlenerek bu öğrencilere başarı belgeleri ve birer ödül takdim edilmiştir.

Ayrıca Cumhurbaşkanımız ve eşi Sibel Tatar Hanım, cumhurbaşkanımıza hitaben yazılmış bir mektuptaki isteği dikkate alarak Yeşilay KKTC temsilcisi Recep Günaydın ve Prof Dr Füsun Yıldız ile birlikte İbat Aybey Beyaz isimli öğrenciyi 1 Haziran günü Mor Menekşe köyünde evinde ziyaret ederek belediye ile işbirliği yaparak bu köyde sigara bırakma ile destek çalışmalarını başlatmışlardır.
 

 “Bağımlı Olma, Özgür Ol” sloganıyla düzenlenen etkinliğin haber ve fotoğrafları için lütfen tıklayınız.
 

                            

  • 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle düzenlenen 'Bağımlı Olma Özgür Ol ' etkinliği "Keşke Tüm Dilekler Gerçek Olsa" adli sözlü bildiri olarak Türk Toraks Derneği 24. Yıllık Kongresinde (17-21Kasim 2021, Antalya) sunulmuş ve bildiri kitabında yer almıştır.

     

 

*** Yaz Okulu etkinliği

KKTC Cumhurbaşkanlığı Bilim ve  Sağlık Komitesinin düzenlediği  ‘Üniversite Yönlendirici  Yaz Okulu’ Projesi 29 Mayıs 2021 günü tamamlanmıştır. Bu projenin amacı, üniversiteye gitmeyi (veya hazırlanmayı) düşünen lise öğrencilerini (10 ve 11. Sınıf) meslek seçimi kararlarını verirken öğretmenlerinden alıyor oldukları yardımlara ek olarak değişik branşlarda eğitim gören öğrencilerle buluşturmak ve karar vermelerini, kafalarındaki sorulara yanıtlar oluşturarak kolaylaştırmak ve kariyer hedeflerine ulaşmaya olan güvenlerini arttırmaktır. Toplantının duyurusu MEB tarafından online yapılmış, ayrıca yaz okulu duyurusunu  yapan bir video hazırlanarak, ulusal kanallarda ve sosyal medyada duyuru yer bulmuştur.

Yaz Okulu 29 Mayıs  Cumartesi günü  Saat 9.00-13.00 arasında projenin yürütücüsü ve toplantının moderatörü     Sayin Prof Dr Mustafa  Djamgöz moderatörlüğünde  online yapılmıştır. Türkiye ve KKTC’den 116 öğrenci programa kayıt yaptırmıştır. Ayrıca Bilim ve Sağlık Komitesi Üyeleri de toplantıda hazır bulunmuşlardır. Toplantı Bilim ve Sağlık komitesi başkanı Prof Dr Füsun Yıldız’ın konuşması ile başlamış, takiben Sayın Prof Dr Mustafa Djamgöz     kariyer planlaması ile ilgili bir konuşma yapmıştır, ardından Tıp Fakültesi tanıtımını Imperial College Tıp Fakültesinden  Tuğçe Tuğcu, Mühendislik Fakültesi tanıtımını University College’dan Tolga Atun, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi  Bankacılık ve Finans Bölümü  tanıtımı için Yakındoğu Üniversitesinden Doğukan Kıbrıslı, Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü tanıtımı için Doğu Akdeniz Üniversitesinden  Buğçe Ceren Erbil konuşmalarını yapıp gelen soruları yanıtlamışlardır. Son konuşmacı ise Koç Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olup , masterını tamamlamış ve şu anda Avustralya’da Tasmania Universitesinde doktora öğrencisi olan Deniz Yıldız  mezuniyet sonrası tecrübelerini katılımcılarla paylaşmıştır.

Toplantı sonunda tüm katılımcılara geri bildirim formu linki gönderilmiş ve geri bildirim formu gönderen katılımcılara katılım belgeleri yollanmıştır. Ayrıca moderatör ve konuşmacılara teşekkür belgeleri takdim edilmiş, kura ile 3 katılımcıya Cumhurbaşkanlığı logolu powerbank verilmiştir. Yaz okulunun haberleri Cumhurbaşkanlığı facebook sayfasında yer almıştır. 
 

 

3- Dünya Alzheimer Günü ‘Her Yaşlı Unutkan Değildir’  (21 Eylül) Farkındalık Kampanyası

KKTC Cumhurbaşkanlığı Bilim ve  Sağlık Komitesinin düzenlediği  21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ‘Her Yaşlı Unutkan Değildir’ Projesi 22 Eylül 2021 günü tamamlanmıştır.
Bu projenin amacı, toplumda sıklığı giderek artan Alzheimer hastalığı ile ilgili KKTC halkının farkındalığını ve bilgi düzeyinin arttırmak ve buna yönelik gelecekte çalışmalar ve projeler yapılmasına katkı sağlamaktır.
Projemiz 10 Eylül’de projenin planlanması için yapılan toplantı ile başlamış ve 22 Eylül günü tamamlanmıştır. Projenin paydaşları KKTC Alzeimer Derneği ve Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Pınar Gelener Arsal’dır.
Proje kapsamında iki aktivite yapılmıştır
1-Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd Doç. Dr Pınar Gelener Arsal’ın katkısıyla hastalık belirtileri ve tanı ile ilgili kısa bilgileri içeren halka yönelik bir kamu spotu çekilerek tüm ulusal kanallarda yayınlanmıştır.
2-On üç-On sekiz Eylül 2021günleri arasında dört sorudan oluşan bir anket sokak röportajı ile sokaktaki insanlara rastgele sorulmuştur. Bu şekilde genel olarak toplumda Alzheimer hastalığı ile ilgili bilgi düzeyi saptanmıştır. 21 eylül günü sabah kanal T’de canlı yayına Yrd Doç Dr Pınar Gelener Arsal ve KKTC Alzheimer Derneği Başkanı İzlem Sönmez katılmıştır. Dernek, projeleri, hastalık belirti ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verilip sokak röportajlarındaki sorular yanıtlanmıştır. Bu sorulardan çıkarılan rapor ve bilgiler ışığında adada gelecekte yapılması gerekenler planlanacaktır.
Proje bitiminde bu hastalık ile ilgili genel bilgi düzeyinin ve farkındalığın artması beklenmektedir. Bu hastalar ve hasta yakınları toplumda yalnız olmadıklarını farketmeli ve Cumhurbaşkanlığının bu hastalık ile ilgili gelecekte yaşadıkları zorluklara çözüm sağlanacak önerilerle yanlarında olacaklarını hissetmeleri projenin hedeflenen sonuçlarıdır. Bakım evleri projelerinin hayata geçirilmesi konusunda Cumhurbaşkanlığının öncülüğü kaçınılmazdır.






Projemizin tamamlanmasına katkı sağlayan ve emeği geçen herkese teşekkürler.



4-  Meme Kanseri Farkındalık ayı ‘Pembe Ekim’  (1-31 Ekim) Farkındalık Projeleri

KKTC Cumhurbaşkanlığı Bilim ve  Sağlık Komitesinin düzenlediği  1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı ‘Pembe Ekim’ Projesi 31 Ekim 2021 günü tamamlanmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Sayın Sibel Tatar Hanımefendinin himayelerinde gerçekleştirilen bu proje ile KKTC’de meme kanseri ile ilgili erken tanı için farkındalığı arttırmak hedeflenmiştir. Projenin amacı ;
1-Meme kanserinin erken tanısı için kendi kendine muayene yöntemlerini halka anlatmak,
2-Bu konudaki bilgi ve bilinç düzeyini arttırmak
3- Meme kanserinin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu halka anlatmaktır
Proje kapsamında üç aktivite yapılmıştır:
1-Cumhurbaşkanlığı ziyaretçilerine Pembe ekim projesi kapsamında pembe kurdele takılması: Sayın Sibel Tatar hanımefendinin himayelerinde gerçekleşen bu projede  Sayın Cumhurbaşkanımızı, Sayın Sibel Tatar,  Kanser Hastaları Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, KKTC Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Sağlık Komitesi Başkanı Prof Dr Füsun Yıldız   bu ayın önemi ile ilgili 8 Ekimde ziyaret etmiş  ve Cumhurbaşkanımıza pembe kurdele takdim edilmiştir.
2-Meme kanseri tanısı almış ve tedavilerini olmuş 3 hasta ve Prof Dr Hasan Besim  ile birlikte  bu yılın sloganı olan’Find It, Treat It, Beat It’ sloganı çerçevesinde Türkçe/ ingilizce bir kamu spotu hazırlanmış, ulusal kanallarda gösterime girmiştir.
3-KKTC Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Sağlık Komitesi üyesi Prof Dr Mustafa Djamgöz 29 Ekim 2021 tarihi Kanal T’de canlı yayına katılarak Meme kanserinde korunma ile ilgili halkımızı bilgilendirmiştir.
Proje bitiminde bu hastalık ile ilgili genel bilgi düzeyinin ve farkındalığın artması ve  hastalığın erken tanısına katlı sağlaması beklenmektedir.

Projemizin tamamlanmasına katkı sağlayan ve emeği geçen herkese teşekkürler.
 

 
5- Dünya Diyabet Günü (14 Kasım) Farkındalık Projesi

Toplumun diyabet konusunda farkındalığının artırılması amacıyla 14 Kasım Dünya Diyabet Gününde bir kamu spotu hazırlanmıştır. Diyabete yatkın hedef kitlenin bilgilendirilip diyabet konusunda yardım alabilmesi için doğru bilgilerim halka iletilmesi ana hedeftir. İnsülinin keşfinin 100. Yılı ve diyabet hastalığının önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu bu kamu spotunda vurgulanmıştır.


 
 
6-Dünya AIDS  (1 Aralık) Farkındalık projesi
 
AIDS hastalığının bulaşma yolları, korunma ve tedavi yöntemleri ile ilgili bir kamu spotu hazırlanarak ulusal kanallarda paylaşıdı

 

KKTC Cumhurbaşkanlığı
Web Sitesi © 2020