EN

KKTC Cumhurbaşkanlığı Komiteleri > Kültür Sanat Komitesi

PROF.DR. OĞUZ KARAKARTAL

1966 yılında İstanbul’da doğdu. Prof.Dr. Oğuz Karakartal, T.C. ve KKTC vatandaşıdır. 1988 yılında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi, adı geçen üniversitede “Yeni Türk Edebiyatı” alanında yüksek lisans ve Prof.Dr. İnci Enginün ile doktora yaptı.  Oğuz Karakartal,  8 yıl Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde çalıştıktan sonra 1996 yılında KKTC’ye geldi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nde de 8 yıl öğretim üyeliği görevinde ve Türkçe Öğretmenliği Bölüm Başkanlığı’nda bulundu. 2005-2014 yılları arasında KKTC Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde öğretim üyeliği, Bölüm Başkanlığı ve Dekanlık, ardından da KKTC Girne Amerikan Üniversitesi Rektör Yardımcılığı ve Eğitim Fakültesi Dekanılığı yaptı. 2014-2016 yılları arasında Lefke Avrupa Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyeliği’nin ardından halen aynı üniversitenin Eğitim Fakültesi Dekanı görevini yürütmektedir.
            Oğuz Karakartal, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi ile İtalya’da, Perugia’daki Universita Italiana Per Stranieri’de İtalyanca öğrendi. 1993-1994 yılları arasında Venedik Üniversitesi’nde (Universita degli Studi di Venezia) konuk araştırmacı ve Türkçe okutmanı olarak bulundu . Prof.Dr. Oğuz Karakartal, 2001 yılında KKTC’de ilk kez İtalyanca kurslarını başlattı ve  o tarihten bugüne halka açık İtalyanca kurslarını çalıştığı kurumlarda sürdürdü.  Araştırmacının, İstanbul Türk-İtalyan Dostluk Derneği’nin katkılarıyla basılan; Türk Kültürde İtalyanlar, Türk-İtalyan Kültür İlişkileri, Türk Edebiyatında İtalya, Eski Yazı (Osmanlıca) Dergilerde Resimlerle İtalyan Varlığı (Tunay Devrim’le birlikte) ve Türkçe’de İlk İtalyan Edebiyatı Tarihi: Mehmet Rauf-İtalyan Edebiyatı (İbrahim Arslan’la birlikte) (1913) adlı kitapları bulunmaktadır.
2010 yılında başkanlığını Suna Atun’un yürüttüğü Samtay Vakfı kendisini, Kıbrıs Türk Kültürü’ne katkılarından dolayı ödüllendirdi. Oğuz Karakartal’ın bir diğer eseri,  Tevfik Fikret’in  İzinde İki Şair: Avram Naon ve İsak Ferara isimini taşır. Ayrıca araştırmacı,  2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında hazırlanan “İstanbulum” dizisinden kendisine yazdırılan Ağabeyhisar: Anadoluhisarı kitabıyla TÜYAP Kitap Fuarı imza gününe davet edilmiştir.  Oğuz Karakartal’ın Kıbrıs’la ilgili kitabı, İstanbul Doğan Kitap tarafından 2010’da yayımlanan Kıbrıs’ta Türkiye Kültür Adamları ve Eserleri adlı çalışmasıdır. Edebi eseri Dergâh Yayınları’ndan çıkan Kartpostalların Fısıldadıkları adlı öykü kitabıdır. Prof.Dr. Oğuz Karakartal, Yahya Kemal Beyatlı’nın Kendi Gökkubbemiz adlı şiir kitabının İtalyancaya çevrilmesine katkı koymuştur. Ayrıca KKTC Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü’nde Eski Yazı (Osmanlı Türkçesi) kurs hocalığı yapmış olup  T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği’nin desteklerinde KISBÜ ve KKTC KIBATEK kurumlarının işbirliğinde basılan Başlangıcından Günümüze Kıbrıs Türk Edebiyatı Tarihi I-V Cilt yazım projesinin editörlerinden biridir.
Yıllardır Kıbrıs Türk Kültür ve Edebiyatı üzerine de çalışmalarını sürdüren ve başta Kıbrıs gazetesi olmak üzere, değişik Kıbrıs Türk gazetelerinde bu konuda yazılar yazan Oğuz Karakartal,  KKTC BRT Radyo ve Televizyon Kurumu’nda iki yıl boyunca, “Kültür Adalarımız” adlı kültür programını (2010-2011) hazırlayıp sunmuştur. “Kıbrıs Türk kültür ve edebiyatı, 1974 Mutlu Barış Harekatı, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Kartpostalları ” konularında koleksiyon ve arşiv belgesi sahibi olan araştırmacı, İtalyanca, İngilizce ve Eski Yazı (Osmanlıca) bilmektedir.