EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Alaminyo Şehitlerinin Anma Törenine katıldı

"Kıbrıs’taki barış, huzur ve güveni şehitlere borçluyuz”

Fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Alaminyo Şehitlerinin Anma Törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Alaminyo Şehitleri olmak üzere tüm şehitleri rahmetle andı ve gazilere minnetlerini sundu.

Şehitleri unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’taki barış, huzur ve güvenin şehitlere borçlu olunduğunu söyledi.

15 Temmuz’da faşist Yunan Darbesi’nin ardından Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak Kıbrıs Türk Halkı’nın canını kurtarmak ve düzeni sağlayıp Rumlara da barış getirmek için Kıbrıs Barış
Harekatı gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Rumların 1950’li yıllardan itibaren sivil insanları öldürdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, barış harekatının başlamasının ardından Kıbrıs Türkü sivillere saldırıların sürdüğünü ifade etti.

Kıbrıs’a barışın 1974 yılında geldiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin caydırıcı güç olarak varlığıyla bir antlaşma istediklerini vurguladı.

Çoğunluğun azınlığı yöneteceği tek egemenlik çatısı altında federal çözümün Kıbrıs Türkü için tehlikeli olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşitlik ve uluslararası eşit statünün teyidiyle müzakerelere başlanacağını ve iki devletin işbirliğine dayalı bir çözümde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin antlaşmanın bir parçası olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nda konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kalkınması için gerekenin yapılacağını’ söylediğini aktardı.