EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Girne-Taşucu arasındaki yolculuğu sırasında Türk Ajansı Kıbrıs’a konuştu

“Hava ve deniz yoluyla artan ulaşım imkanları; iki halkın sosyal ekonomik ve kültürel ilişkilerini çok daha güçlü hale getiriyor”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Girne-Taşucu arasındaki yolculuğu sırasında Türk Ajansı Kıbrıs’a yaptığı değerlendirmede, KKTC’ye hem havadan hem denizden ulaşım imkanı olduğunu belirterek deniz yolcuğunun da bir alternatif olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Tatar, vatandaşlarla birlikte Girne’den Taşucu’na seyahat etmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.
 
KKTC’ye hem havadan hem denizden ulaşım imkanı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, İskenderun Hatay’dan da Girne’ye haftada 2 kez sefer başladığını belirterek yakında Gazimağusa’ya da sefer başlayacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Tatar, “Hava ve deniz yoluyla artan ulaşım imkanları; iki halkın sosyal ekonomik ve kültürel ilişkilerini çok daha güçlü hale getiriyor” dedi.
 
KKTC ile TC arasındaki bağlara değinerek Mavi Vatan’ın önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, son olarak Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi olan Abdülhamid Han’ın faaliyetlere başlayacağını belirterek “Bu bölgenin cazibesi ve değeri artıyor…” diye konuştu.
 
Türkiye ile KKTC arasındaki gönül bağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, ulaşımın eskiye göre daha kolay olmasıyla daha da yakınlaşıldığını vurguladı. Zaman içerisinde deniz ulaşımının konforunun da arttığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, gemi şirketlerini yatırımları nedeniyle kutladı ve memlekete büyük hizmet verildiğini kaydetti.
 
Pandemiye, krize, Ukrayna savaşına rağmen hayatın devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Büyük bir mücadele içerisindeyiz” diyerek Türkiye’nin de desteğiyle insanların alım gücünü, refahını korumak için her türlü tedbiri almanın önemini vurguladı. Cumhurbaşkanı olarak bütün konuları yakından izlediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bunların değerlendirmesini yaparak hükümetle istişare ettiğini ve memleketin hayrına, geleceğine yönelik tavsiyelerde bulunduğunu söyledi.
“Dünya çapında sıkıntıların aşılması için insanların yaptığı fedakârlıklardan bize düşen pay ne ise biz de onu yapıyoruz. Elbette hepimizin fedakârlığı vardır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, “İnşallah bu sıkıntılar aşılacaktır” vurgusu yaptı.
 
“Şahsımda Kıbrıs Türkü’ne ve KKTC’ye büyük bir sevgi ve yakınlık olduğunu görüyorum”
KKTC’nin yapısına bakıldığında bugün turizmde otellerin dolu olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, bütün bunların KKTC’ye olan güveni gösterdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar şöyle devam etti:
“Fırsat buldukça bu ziyaretlere gidiyorum ve her gittiğim yerde büyük ilgi ve şahsımda Kıbrıs Türkü’ne ve KKTC’ye büyük bir sevgi ve yakınlık olduğunu görüyorum. Bu da tabii ki ekonomiye mutlaka yansır, yansımaması mümkün değildir. Sadece Cumhurbaşkanlığı’na gelen heyetlerin haddi hesabı yok. Tüm bu gelişler, gidişler turizme yansır, üniversitelerimizin reklamı olur.”
 
Doğa, kültür, insanların sıcakkanlılığı ve misafirperverliğinin eğitim adasının çerçevesini oluşturduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC üniversitelerinin çok aşamalar kaydettiğini, altyapı yatırımları yapıldığını vurguladı. 
 
“KKTC bir marka olarak kendini kabul ettirdi”
KKTC’nin izolasyonlar, kısıtlamalar ve ambargolara rağmen özellikle turizmde ve eğitimde, yükseköğrenimde bir marka olarak kendisini kabul ettirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu ülkeleri iyi ilişkiler olduğunu, İskandinavya ülkelerinden bile ülkeye gelen öğrenciler olduğunu ifade etti. 
 
“KKTC’yi çok daha iyi yerlere taşıyabileceğimize inanmaktayım” 
Sürekli olarak kendini yeni teknolojilerle eğiten, endüstrinin her noktasında iş gücü oluşturan gençliğe sahip çıkılmasının önemini vurgulayan ve bunun yapıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’nin öğrencilerinin Teknofest 2022’deki birincilik başarısına dikkat çekti.
“Bizim görevimiz olumlu olarak meselelere bakmak, kritik, analiz edebilmek, gerekli tedbirlerin alınmasıyla şeffaf, hesap verebilir ve ülkesini seven insanların yönetiminde inşallah KKTC’yi çok daha iyi yerlere taşıyabileceğimize inanmaktayım” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, şu ifadeleri kullandı:
“İnsan gücü çok önemli, memleketini seven, çalışmaya hazır, üretebilen, düşünebilen, kendisini sürekli olarak eğitebilen, vatanına, milletine, bayrağına inanan, halkının geleceği için her türlü çalışma içerisinde kendi başarısı zaten toplumsal başarı olarak yansır. Herkesin başarısı toplamda memleketin başarısıdır.”
 
Türkiye Cumhuriyeti’nden KKTC’ye asrın projesiyle su getirilmesinin büyük bir başarı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafına yaptığı önerilerden birinin suyun paylaşılması olduğunu ifade ederek, “Suyu da paylaşabiliriz. Bu suyu barış suyu olarak paylaşabiliriz” dedi. Türkiye’nin de barış suyu projesine evet dediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, coğrafyayı en iyi şekilde değerlendirmek ve halkın refahı için kullanmak gerektiğini söyledi.