EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra’da Kıbrıs Türk örgütlerinin temsilcileri ve gençlerle bir araya geldi

“Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkına ve özellikle spor alanında gençlere uygulanan tüm ambargo ile kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu”

Fotoğraflar




Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra temasları kapsamında Kıbrıs Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Birleşik Krallık’taki Kıbrıs Türk gençlik sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. 

KKTC Londra Temsilciliği’nde gerçekleşen görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Tatar’ın, “Kıbrıs’ta İki Devlet Vizyonu” adlı kitabı da tanıtıldı. 

Cumhurbaşkanı Tatar, örgüt temsilcileri ve gençlerle gerçekleştirdiği görüşmede, Birleşik Krallık’ta yaşam süren Kıbrıs Türk toplumunun desteğinin önemine vurgu yaptı. Kıbrıs Türk toplumunun, birlik ve beraberlik içerisinde yeni siyaseti güçlendirme çalışmalarına katkı koymalarını isteyen Cumhurbaşkanı Tatar, örgüt temsilcileri ile gençlerin sorunlarını ve taleplerini dinledi. 

“Kıbrıs’ta İki Devlet Vizyonu” adlı kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, iki devlete dayalı çözüm vizyonunun anlatıldığı kitapla güzel bir iş ortaya çıktığını kaydetti. 

Kıbrıs’ta iki devlete dayalı çözümün önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere’deki temaslarında tüm kesimlere Kıbrıs Türk halkının, Rum’un boyunduruğu altına girmeyeceğini, kendi devletiyle güçlü bir şekilde yoluna devam edeceğini anlattığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının 60 yıldır sürdürülen çözüm müzakerelerinde ortaya çıkan tüm antlaşmaları reddettiğini, o yüzden yeni dönemde iki devletin iş birliğine dayalı çözümü önerdiklerini ifade ederek enerji başta olmak üzere tüm alanlarda iş birliği yapabileceklerini kaydetti. 

Kıbrıs’ın önemli bir ada olduğunu ve bu coğrafyada gerginlik yerine iş birliği içinde geleceği kurabileceklerini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin bölgede güçlü bir devlet olarak yerini aldığını ve geçmişe dönmeyeceklerini söyledi. 

Kitapta, iki devletli çözüm vizyonu ile bu siyasetin ortaya çıkmasının anlatıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun, Güven Yaratıcı Önlemler ve İki Taraflı Teknik Komiteler Koordinatörü Güneş Onar, Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal ve Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser’e teşekkür etti. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta iki halk ve iki devlet olduğunu, Kıbrıs gerçeklerinin artık kabul edilmesi gerektiğini ifade ederek Kıbrıs Türk halkına ve özellikle spor alanında gençlere uygulanan tüm ambargo ile kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu. 

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin bölgede istikrarın sigortası olduğunu ifade ederek Kıbrıs Türk halkının adalet istediğini söyledi ve Kıbrıs’ta iki devletin iş birliğine dayalı çözümün, bölgeye de istikrar getireceğine inanç belirtti. 

Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser tarafından kaleme alınan “Kıbrıs'ta İki Devlet Vizyonu” adlı kitap, Cumhurbaşkanı Tatar ve müzakere ekibinin Ekim 2020'de seçilmesinden, 2022'nin sonlarına kadar süren iki yıllık çalışmasını belgeliyor.

Kitapta, Cumhurbaşkanı Tatar'ın Nisan 2021 tarihinde Cenevre’de BM öncülüğünde gerçekleşen 5+1 gayriresmi toplantıda yaptığı orijinal açıklamaları ve sunumları yer alıyor. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının müktesep, egemen eşitliğine dayalı iki devletli vizyonunu, uluslararası toplum nezdinde ilk kez orada ortaya koydu.

Cumhurbaşkanı Tatar'ın göreve geldiği günden bu yana ortaya koyduğu görüş ve öngörülerini de içeren kitapla “Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs'ta kendi kaderini tayin etme hakkına sahip egemen bir halk olduğu ve iki devletin farklı alanlarda birbiriyle iş birliği yaptığı, sürdürülebilir barış ve istikrar için ileriye bakma zamanının geldiği” mesajı verilmek istendiği belirtildi.